Kristiansand stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristiansand stasjon
Kristiansand stasjon i mur
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer2130.000
StedKvadraturen
KommuneKristiansand
Opprettet1895
Høyde o.h.5,5 meter
Distanse365 km
Høyde5 moh.
ArkitektPaul Due
EierBane NOR
Operatør(er)Go-Ahead
Åpnet1895
Tjenester
Linje(r)Sørlandsbanen
Plattform(er)2
Rute(r)F5
Forbindelser
Buss BussBusstasjon 50 meter fra stasjonen. Busser bl.a til/fra Mandal.
Antall reisende1300 pr dag (2014)
Posisjonskart
Kristiansand stasjon ligger i Norge
Kristiansand stasjon
Kristiansand stasjon
Kristiansand stasjon (Norge)
Kart
Kristiansand stasjon
58°08′45″N 7°59′15″Ø

Kristiansand stasjon ligger i sentrum av Kristiansand, 365,29 km fra Oslo, 5,5 moh. Stasjonen stod ferdig i 1895 da Setesdalsbanen ble åpnet fra Kristiansand til Byglandsfjord.

Kristiansand stasjon skiller seg fra de øvrige langs den opprinnelige Setesdalsbanen ved at den er bygd i mur. Årsaken er at et ble innført murtvang i Kristiansand etter bybrannen i 1892. Stasjonsbygningen er i likhet med de øvrige stasjonene som lå til Setesdalsbanen tegnet av Paul Due. Bygningen har likhetstrekk med Hamar stasjon sin murbygning, som også var tegnet av Due og åpnet i 1896.

Sørlandsbanen ble åpnet på hele strekningen frem til Kristiansand i 1938. Da var også traséen fra Nelaug til Kristiansand gjort ferdig med normalspor. I forbindelse med åpningen av den nye banen ble stasjonsbygningen utvidet. Samtidig ble endestasjonen for Setesdalsbanen flyttet til Grovane.

Hovedperrongen Kristiansand stasjon.
Perrongen sett fra stasjonsbygningen. Spor 3 til høyre brukes til lokomotivtrukne tog fordi det er lagt inn en sporvekselsløyfe mellom sporene 3 og 4 innerst slik at lokomotivet i et ankommende tog kan koples fra for å gå rundt vognstammen når toget skal bytte kjøreretning og fortsette.

Kristiansand stasjon er en sekkestasjon (fra fransk cul-de-sac) noe som betyr at alle tog skifter kjøreretning før de kjøres videre. Det finnes et triangelspor nord for stasjonen, Nordre Tilsving mellom Suldal i vest og Dalane i øst, der godstog mellom Oslo og Stavanger kan passere Kristiansand uten å skifte kjøreretning og uten å kjøre ned til Kristiansand stasjon. Stasjonen har et havnespor, og har også et jernbanespor til Glencore Nikkelverk. Det tidligere havnesporet til Silokaia på Odderøya er nedlagt.[1]

Forrige stasjon     Neste stasjon
Sørlandsbanen
fra øst
Skifter retning
Sørlandsbanen
fra vest
Fjerntrafikk
F5Stavanger S - Oslo SSkifter retning

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Network Statement 2016, vedlegg 3.6.2.3 Havneterminaler» (PDF). Jernbaneverket. 2015. s. 30. Besøkt 25. november 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]