Tønsberg stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønsberg stasjon
Tønsberg stasjon 2019.jpg
LandNorge Norge
Stasjonsnummer1510.000
StedTønsberg
Opprettet1915
Høyde over havet14,5 meter
Distanse113,9 (til 2012: 115,68) km
Høyde14,5 moh.
ArkitektGudmund Hoel[1]
EierBane NOR
Operatør(er)Vy
Rehabilitert1995[1]
Åpnet1. oktober 1915
Tjenester
Linje(r)Vestfoldbanen
Rute(r)R11
Posisjonskart
Tønsberg stasjon ligger i Vestfold
Tønsberg stasjon
Tønsberg stasjon
Tønsberg stasjon (Vestfold)

Tønsberg stasjon
59°16′19″N 10°24′34″Ø

Tønsberg stasjon er jernbanestasjonen i Tønsberg. Stasjonen ligger på Vestfoldbanen og ble åpnet i 1915 da linjen ble lagt om gjennom Tønsberg.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Da Grevskapsbanen åpnet 1881, lå Tønsberg stasjon ved byfjorden, like sør for Slottsfjelltunnelen som var jernbanetunnel. Dagens fellesstasjon overtok i 1915. Bak i bildet sees Tønsberg domkirke.

Da Vestfoldbanen (daværende navn Grevskapsbanen) ble åpnet i 1881Tønsberg stasjon ved byfjorden, like sør for dagens Slottsfjelltunnelen. Tunnelen, som i dag er veitunnel, var i 1881 Norges lengste jernbanetunnel. Sporet inn til Tønsberg var et sidespor, noe som førte til at togene enten måtte rygge inn eller ut av stasjonen. Allerede i 1894 ble det vurdert alternative ordninger for Tønsberg stasjon. Da Tønsberg-Eidsfossbanen åpnet i 1901 hadde man behov for en jernbanelinje helt ned til havneområdet. Dette er en av årsakene til at denne banen ikke benyttet den eksisterende stasjonen, men en nybygget stasjon på Knapløkken. Det er denne stasjonen som senere ble den nåværende Tønsberg stasjon.

Stortinget besluttet i 1910 å lage en jernbanesløyfe i Tønsberg slik at togene ikke måtte snu. Det ble besluttet at de to jernbanelinjenen skulle ha en felles stasjon på Knapløkken. Fellesstasjonen og jernbanesløyfen ble tatt i bruk 1. oktober 1915.

I dag[rediger | rediger kilde]

Nordfra går Vestfoldbanen i en stor sløyfe sørøstover rundt byen for å komme inn på stasjonen. Tønsberg kommune vedtok sommeren 2002 å fjerne denne sløyfen og omgjøre stasjonen til en sekkestasjon som Kristiansand stasjon, det vil si at togene kjører inn og så ut igjen i motsatt retning, i stedet for å kjøre rett gjennom stasjonen som ved de fleste stasjoner. Jernbaneverket protesterte mot dette vedtaket og påpekte at å vende tog tar tid som vil legge på omtrent ti minutter i reisetid.[2] Lokalpolitikere har imidlertid ønsket ny debatt om saken.[3]

Da Jarlsbergtunnelen ble åpnet 2011 ble sporene lagt om slik at trafikken på jernbanesløyfen ble flyttet fra avsnittet Barkåker–Tønsberg til avsnittet Tønsberg–Sem. For passasjerer nordfra har dette samme innflytelse på reisetiden som en sekkestasjon ville hatt.

Sikkerhetsmessig er stasjonen en grensestasjon. Dette betyr at den oftest er betjent av togekspeditør. Når stasjonen er ubetjent er kryssinger eller forbikjøringer ikke mulig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Tønsberg stasjon». Norske jernbanestasjoner. Besøkt 16. november 2012. [død lenke]
  2. ^ Vil beholde Jerbanesløyfe, NRK Østafjells, 29. august 2002
  3. ^ Vil ha omkamp om jernbane (Arkivartikkel)[død lenke] Tønsbergs Blad, 17. november 2005

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Vestfoldbanen
Fjerntrafikk
R11Skien - Oslo S - Eidsvoll