Ghetto Litzmannstadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ghetto Litzmannstadt var en jødisk getto som ble opprettet av tyske nasjonalsosialister i 1939 i Łódź, hvor jøder ble tvangsflyttet og senere utryddet, hovedsakelig fra områdene i Łódź-området. Gettoen var en av de største og lengst virkende under andre verdenskrig.

«Tyske og polske har ikke adgang til ghettoen»

Historie[rediger | rediger kilde]

En gangbro for jødene mellom deler av gettoen skilt av gate med trikk og vanlig trafikk (1941).
Litzmannstadt-ghettoen, mars 1940

Forberedelsene til å opprette gettoen begynte i oktober 1939 etter initiativ av Friedrich Übelhör, guvernøren for det tyskokkuperte Kalisz-Łódź-distriktet. Den 8. februar 1940 ble gettoen åpnet etter ordre fra Johann Schäfer, i byområdene Stare Miasto og Bałuty, som hadde en jødisk befolkning på 40 % – 70 %. Gettoen hadde til å begynne med et areal på 4,13 km², som ble forminsket til 3,82 km² i 1942. Befolkningstettheten var enorm. I 1942 bodde det 42 587 mennesker per 1 km².

I begynnelsen befant 160 000jøder seg i gettoen. Fra 17. oktober til 4. november 1941 ble også jøder fordrevet fra Østerrike, Tsjekkia, Luxembourg og Tyskland (om lag 20 tusen mennesker) transportert hit, og fra 7. desember 1941 til 28. august 1942 jøder fra de likviderte gettoene i Warthegau (om lag 18 000 mennesker).

I andre gettoer i det tyskokkuperte Polen fantes muligheter til kontakt mellom den jødiske befolkningen i gettoen og den ikke-jødiske befolkningen på utsiden, og i praksis kunne mat og andre varer smugles inn. I Łódź var dette praktisk talt umulig, siden enhver slik kontakt var forbudt. Gettoens grenser ble ytterligere patruljert av tyske politienheter.[1] Inne i gettoen ble et eget jødisk politi opprettet for å hindre jøder i å flykte. Enhver jøde som befant seg utenfor gettoen, kunne bli skutt på stedet. Det samme gjaldt for personer som hjalp jødene. Gettoens innbyggere var derfor fullstendig avhengige av de tyske myndighetene for å skaffe seg mat, medisiner og andre dagligvarer.

SitatDenne vinteren er det fare for at det ikke lenger er mat til alle jødene. Man burde ærlig vurdere om ikke den mest humane løsningen ville være å kvitte seg med de jødene som ikke er arbeidsføre ved hjelp av en hurtigvirkende innretning. Det ville uansett være mer behagelig enn å la dem sulte i hjelSitat
– SS-major Rolf-Heinz Hoppner i et notat til Adolf Eichmann, juli 1941.[2]

Til tross for isolasjonen og de vanskelige forholdene, organiserte jødene i gettoen en egen administrasjon, skolesystem, postvesen, helse- og sosialtjeneste. Det første jødiske råd som administrerte Lodz-gettoen, mottok innkallelse fra tyskerne og ble aldri sett siden.[3] Det jødiske råd for 1941-42 var ledet av Chaim Rumkowski.

På det meste rommet gettoen 117 fabrikker, verksteder og varehus som produserte for tyskerne. I 1941 innbrakte gettoens industriproduksjon over 16 millioner Reichsmark, utbetalt av tyskerne i form av slavelønn.[4]

Likvideringen av Ghetto Litzmannstadt begynte den 23. juni 1944. Frem til den 14. juli sendte tyskerne over 7 000 jøder til tilintetgjørelsesleiren Chelmno (tysk: Kulmhof). Fra 9. til 29. august ble rundt 70 000jøder sendt til Auschwitz-Birkenau. Den siste transporten fant sted 29. august 1944.

I motsetning til mange andre gettoer i Polen ble ikke Ghetto Litzmannstadt revet av tyskerne før de trakk seg tilbake.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://germanhistorydocs.ghi-dc.org/sub_image.cfm?image_id=1971
  2. ^ Kalfus, R. (1990). Euphemisms of death: interpreting a primary source document on the Holocaust. The History Teacher, 23(2), 87-93. Oversatt fra engelsk: «This winter there is a danger that not all the Jews can be fed anymore. One should weigh honestly, if the most humane solution might not be to finish off those of the Jews who are not employable by means of some quick working device. At any rate, that would be more pleasant than to let them starve.»
  3. ^ http://germanhistorydocs.ghi-dc.org/sub_image.cfm?image_id=1970
  4. ^ Lucy Dawidowicz: The war against the Jews 1933-45, Penguin books 1975

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]