Witold Pilecki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Witold Pilecki
Witold Pilecki in color.jpg
Født13. mai 1901
Olonets
Død25. mai 1948 (47 år)
Warszawa
Gravlagt Powązki-kirkegården
Utdannet ved Universitetet i Vilnius
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Polen
Utmerkelser
10 oppføringer
Den hvite ørns orden, kommandørkors av Ordenen Polonia Restituta, Cross of Valor, Auschwitz Cross, Recipient of the Silver Cross of Merit (Poland)‎, Army of Central Lithuania Cross of Merit, Decade of Independence Regained, War Medal 1918-1921, Warsaw Cross of the Uprising, Order of the Star of Perseverance

Witold Pilecki (født 13. mai 1901 i Olonets i Karelia i Russland, død 25. mai 1948 i Warsawa i Polen) var en polsk soldat (kavallerioffiser) i den andre polske republikk, og medlem av motstandsbevegelsen Armia Krajowa under andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Witold Pilecki vokste opp i Olonets i Karelen dit hans familie var blitt tvangsforflyttet av russerne etter det polske opprøret 1863-1864. Familien flyttet senere til Vilno i Litauen.

Ved første verdenskrigs slutt gikk han med i den speidergruppe som var knyttet til de polske selvforsvarsenhetene. Med dem og med partisaner kjempet han mot de russiske bolsjevikene. Han inrullerte seg deretter i den polske armé. Etter den polsk-sovjetiske krig 1919-1921 sluttførte han sine gymnasiestudier, ble reserveoffiser i arméen og arbeidet på familiens gård.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Kort tid før utbruddet av den andre verdenskrig ble Pilecki utnevnt til kommandant, og hans avdeling deltok i harde kamper mot de fremrykkende tyske troppene under invasjonen av Polen. Den tyske overmakten var for stor, og Polen ble snart okkupert. Pilecki var deretter medlem av flere polske motstandsgrupper som sloss mot den tyske okkupasjonsmakten. Sammen med to andre offiserer etablerte han i november 1939 Tajna Armia Polska (TAP, den hemmelige polske arme).

I 1940 meldte Pilecki seg frivillig til en polsk operasjon som gikk ut på å bli tatt til fange av den tyske okkupasjonsmakten og fengslet i konsentrasjonsleiren Auschwitz for å samle etterretning og deretter rømme fra leiren. Den 19. september 1940 ble Pilecki med vilje arrestert av tyskerne, og sendt til Auschwitz.[1] Om natten mellom 26. og 27. april 1943 rømte Pilecki fra leiren etter nesten tre år i tysk fangenskap. Han skrev i 1943 den første rapporten om Auschwitz og fikk den sendt til Office of Strategic Services i London.

Pilecki deltok i Warszawa-oppstanden som fant sted i august 1944. Like etter Warszawa-oppstanden ble Pileci tatt til fange av tyskerne, og han satt i fangenskap gjennom resten av krigen. Pilecki forble lojal til den polske regjeringen i eksil, og ble henrettet i mai 1948 av det stalinistiske hemmelige politiet,[2] etter at han ble tiltalt for å jobbe for «fremmed imperialisme» og blant annet mistenkt for å være spion for den britiske etterretningstjenesten MI6.

I flere tiår etter den andre verdenskrig ble opplysninger om hans bragder og skjebne hemmeligholdt av det polske kommunist-regimet. I 1995 ble Pilecki posthumt tildelt Den hvite ørns orden, som er Polens høyeste utmerkelse.

Han er gravlagt på Powązki-kirkegården i Warszawa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pilecki, Witold: The Auschwitz Volunteer: Beyond Bravery Aquila Polonica Publishing, 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]