United States Holocaust Memorial Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
United States Holocaust Memorial Museum
Washington D.C.
United States Holocaust Memorial Museum.jpeg
Fasaden på United States Holocaust Memorial Museum
ArkitektJames Ingo Freed
Etablert22. apr. 1995
Årlig besøkstall1 626 674

United States Holocaust Memorial Museum
38°53′13″N 77°1′59″W

United States Holocaust Memorial Museum er en amerikansk nasjonal institusjon anlagt i Washington, D.C. Museets oppgave er å dokumentere, studere og tolke holocaust-historie. Museet er på samme tid USAs offisielle minnesmerke over de millioner av europeiske jøder og andre som ble drept under holocaust etter nazistiske ordre. Hoveddelen av finansieringen av bygging og drift av museet kommer fra offentlige midler, men mye kommer også fra private kilder. Steven Spielberg er blant de mest kjent donatorene.

Museet fikk sitt charter etter en enstemmig beslutning gjort av den amerikanske Kongressen i 1980. Det ble offentlig åpnet i april 1993 ved at President Bill Clinton og holocaust-overleveren Elie Wiesel tente den evige flammen i museets minnehall under en høytidelig seremoni. Fasilitetene huser en rekke utstillinger, kunstverk, publikasjoner og gjenstander som alle er relatert til holocaust. Museet tar seg av samling og preservering av fysiske gjenstander, distribuerer utdanningsmateriale og produserer offetntlige publikasjoner. Museet holder også offentlige Holocasut-minnehøytidligheter.

Museet ligger på Raoul Wallenbergs Plass, kalt opp etter den svenske diplomaten som under den annen verdenskrig reddet rundt 10 000 jøder i Ungarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]