Madagaskarplanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittbilde av Madagaskar

Madagaskarplanen var en plan, ført i pennen av Franz Rademacher ved Auswärtiges Amt, som gikk ut på Europas jøder skulle deporteres til den daværende franske kolonien Madagaskar. På slutten av 1930-tallet delte flere nazister ideen om å gjennomføre en deportasjon, blant annet Julius Streicher, Hermann Göring, Alfred Rosenberg, Hans Frank, Joachim von Ribbentrop og Hjalmar Schacht. Det ser ut som planen ble oppgitt, eller utsatt, omkring 1941, da invasjonen av Sovjetunionen ble regimets fokus.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den mest iherdige realitetsplanlegning skjedde i 1940. Ved den fransk-tyske våpenhvilen av 25. juni 1940 foreslo Franz Rademacher i et memorandum av 3. juli 1940 som en av betingelsene for en fredsavtale med Frankrike at landet stilte sin koloni Madagaskar til rådighet for tilflytning av jøder fra Europa.[1]

Rademacher, som kort tid før dette var blitt utpekt til leder av Judenreferat III der Abteilung Deutschland (Jødeavdeling III i Utenriksministeriet), medtok i sitt memorandum til sin overordnede Martin Luther en betraktning om at «den ønskelige løsning er at alle jøder sendes ut av Europa». Meningen var at jødene etter avreisen til Madagaskar skulle fratas sine statsborgerskap. Når de var ankommet, skulle de brukes som gisler for å holde de tilbakeværende jøder i Europa i age.[2]

Etter å ha mottatt memorandumet la Luther saken frem for utenriksminister Joachim von Ribbentrop. Den 18. juni talte både Adolf Hitler og von Ribbentrop med Benito Mussolini om planen i forbindelse med drøftelser om Frankrikes skjebne etter landets nederlag.

Den 20. juni talte Hitler med storadmiral Erich Raeder om Madagaskarplanens gjennomføring.[3] Dernest fikk Reinhard Heydrich, som i 1939 var blitt utnevnt av Hermann Göring til å organisere en evakuering av jøder fra tyskbesatte områder, utvirket at Adolf Eichmann, som hadde det direkte ansvar for jødetransporter, ble tatt med på planleggingen. Den 15. august leverte Eichmann et utkast kalt «Reichssicherheitshauptamt: Madagaskar Projekt», der han foreslo å flytte en million jøder i året i de kommende fire år med RSHA (Reich Sicherheits Amt) som styrende for programmets gjennomføring.

Flere ledende nazister som Hans Frank og ledelsen av Generalguvernementet i det besatte Polen, anså forflytningen av 4 millioner jøder til Madagaskar som ønskelig, og planer om opprettelse av Warszawaghettoen ble for en tid satt i bero som overflødig.[3]

Planens gradvise oppgivelse[rediger | rediger kilde]

Planen ble imidlertid oppgitt i begynnelsen av 1940-årene. Det var dels fordi nazisterne allerede i 1933 hadde inngått en avtale med tyske sionister (World Zionist Organisation) om å i stedet la tyske jøder reise til Palestina mod en klekkelig betaling (Ha'avara-planen)[4], dels fordi krigen til sjøs snart umuliggjorde alle transporter til sjøs. I stedet ble jødene flyttet til konsentrasjonsleirer i Østpolen hvor de i stor utstrekning ble utnyttet som erstatningsarbeidere i industrien for tyskere som ble innkalt til krigstjeneste.[5]

Etter det tyske angrepet på Sovjetunionen, eller kanskje særlig etter at tyskerne ikke klarte å erobre Moskva i desember 1941, ble de mer oppsatt på å «løse jødeproblemet» raskt, og ikke arbeide med mellomløsninger i påvente av seieren. Krigen kom til å vare lengre enn Hitler hadde forutsatt, og det ble da viktrigere for ham å få utryddet jødene i tyskkontrollerte områder så fort det lot seg gjøre. I januar 1942 ble det på Wannsee-konferansen ved Berlin lagt føringer om det industrielle massemord i tilintetgjørelsesleirer som nå ble den aktuelle politikken.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rademacher, "The Jewish Question in the Peace Treaty," memo of 3 July 1940. Arkivert 4. mars 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ Christopher R. Browning: The Origins of the Final Solution; 2004. s. 81
  3. ^ a b Ian Kershaw: Hitler: 1936-1945: Nemesis.; New York, Norton 2000. s. 320-322
  4. ^ Jewish Virtual Library: HAAVARA
  5. ^ Forced Labor: An Overview (United States Holocaust Memorial Museum, engelsk)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Avraham Barkai: «German Interests in the Haavara-Transfer Agreement 1933-1939», i Yearbook of the Leo Baeck Institute 35, 1990; s. 245-266 (engelsk)
  • Werner Feilchenfeld, Dolf Michaelis, Ludwig Pinner: Haavara-Transfer nach Palästina und Einwanderung deutscher Juden 1933-1939; Tübingen 1972 (tysk)
  • Francis R. Nicosia: The third Reich & the Palestine question, Transaction Publishers 2000 (engelsk)
  • David Yisraeli: «The Third Reich and the Transfer Agreement», i Journal of Contemporary History 6 (1972), s. 129-148 (engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]