Rudolf Lange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rudolf Lange
Født18. april 1910Rediger på Wikidata
WeißwasserRediger på Wikidata
Død23. februar 1945Rediger på Wikidata (34 år)
PoznańRediger på Wikidata
Utdannet ved Friedrich-Schiller-Universität JenaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse JuristRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrike, Weimarrepublikken, Nazi-TysklandRediger på Wikidata
Medlem av Schutzstaffel, SturmabteilungRediger på Wikidata
Utmerkelser Det tyske kors i gullRediger på Wikidata

Rudolf Lange (født 18. april 1910 i Weißwasser, (Preußen), død 23. februar 1945 i Posen) var en tysk jurist og SS-offiser tilhørende gestapo som under andre verdenskrig ledet flere massehenrettelser. Han deltok også på Wannsee-konferansen.

Han døde under kamp eller begikk selvmord på slutten av krigen.

Bakgrunn, utdanning og yrke[rediger | rediger kilde]

Lange var født i Weisswasser som sønn av en byggeinspektør ved jernbanen. Han studerte jus og oppnådde doktorgrad i 1936 ved universitetet i Jena. I 1933 gikk han inn i Gestapo og ble medlem av SA.[1] I 1936 ble han medlem av SS og året etter meldte han seg inn i NSDAP.[1] I 1938 jobbet han for Gestapo i Wien, i 1939 var han leder av Gestapo i Weimar og Erfurt. I september 1940 var han stedfortreder for sjefen for Gestapo i Berlin. Fra desember 1941 var han kommandør for sikkerhetspolitiet og SD i Latvia. På denne tiden var han SS-Sturmbannführer. Han ble i 1942 SS-Obersturmbannführer. I 1945 ble han forfremmet til SS-Standartenführer. Fra januar 1945 var han sjef for sikkerhetspolitiet og SD i Warthegau.

Deltagelse på Wannsee-konferansen[rediger | rediger kilde]

Lange hørte i mange år til «mellomsjiktet» av Gestapo-funksjonærer, som garanterte for at terrorapparatet fungerte. På samme måte som innsatsgruppene fra sikkerhetspolitiet og SD, gjorde også Lange sin jobb. Som leder for gruppestaben i Einsatzgruppe A (som rykket inn i Baltikum bak Wehrmacht) ledet han frivillig Einsatzkommando 2, som fra desember 1941 myrdet ca. 60 000 jøder i Latvia.[1] Lange kommanderte personlig myrderier i utkanten av Riga. På Wannsee-konferansen var han den «erfarne praktikeren» i massehenrettelser.

Krigens slutt[rediger | rediger kilde]

Rudolf Lange begikk selvmord i februar 1945 for å unngå å bli tatt til fange.[1] Han var en av de få SS-offiserene som hadde Krigsordenen av det Tyske Kors i gull.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Germany, SPIEGEL ONLINE, Hamburg. «Fotostrecke - Bild 9 - Wannsee-Konferenz: Die kalten Bürokraten des Genozids». SPIEGEL ONLINE (tysk). Besøkt 31. august 2019.