Hopp til innhold

Holocaustindustrien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Holocaustindustrien er en bok fra 2000 av Norman Finkelstein om det som Finkelstein (i sin bok) og andre mener er en «industri» som profitterer på holocaust gjennom moralsk og økonomisk utpressing av en rekke land. Boka ble utgitt på norsk i 2004.

Holocaustindustrien er også et begrep som ble lansert i forbindelse med boka av samme navn. Finkelstein hevder at ved å institusjonalisere holocaust inn i et utall konferanser, museer, bøker, filmer, minnesmerker, professorater og en evig mediedekning, gjøres jødenes lidelser under nazismen til noe unikt og mystisk, overordnet alle andre folkemord i historien. Finkelstein mener at dette blir en moralsk kapital som gir skyldfrihet. Han peker på at ingen andre folkemord, selv folkemord som er større i omfang, får en slik oppmerksomhet.

Finkelstein hevder videre at den største trusselen mot erindringen om holocaust ikke er holocaust-benekterne, men det han kaller «holocaust-industrien». Han mener videre at jødiske interesseorganisasjoner i USA driver en moralsk og økonomisk utbytting av nazi-ofrenes lidelse. Finkelstein mener å påvise at erstatninger i liten grad har kommet ofrene til gode og er opprørt over at holocaust-industrien nå har rettet oppmerksomheten mot fattige land i det østlige Europa.

Boka har skapt stor debatt der den har blitt utgitt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]