Auschwitzalbumet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sortering av arbeidsføre og de som skulle avlives på plattformen i Auschwitz-Birkenau. Jødiske ungarere fra Tét-ghettoen, 27. mai 1944. Foto fra albumet.

Auschwitzalbumet er en unik fotografisk dokumentasjon på Holocaust under andre verdenskrig. Sammen med Sonderkommando-fotografiene (fotografen var en av fangene[1]), er det de eneste kjente bevarte bildebevis på utryddelsesprosessen innenfor Auschwitz II-Birkenau, den tyske tilintetgjørelsesleiren i det okkuperte Polen.[2]

Identiteten til fotografen har aldri blitt bestemt. Fotografiene ble enten tatt av Ernst Hoffmann eller Bernhard Walter, to SS-menn som var ansvarlige for å ta fingeravtrykk og identifikasjonsfoto av de fanger som ikke ble utvalgt for utryddelse. Albumet har 56 sider og 193 fotografier. Opprinnelig hadde det flere fotoer, men før de ble donert til Yad Vashem, Holocaust- museumet i Israel, ble noen av dem gitt til overlevende som gjenkjente slektninger og venner.

Fotografiene viser ankomst av jøder fra Ungarn (inkludert områder annektert fra Tsjekkoslovakia og Romania) og viser hele prosessen unntatt avlivingen i gasskammeret. Deportasjonene fra Ungarn begynte 14. mai 1944. Yad Vashem skriver at jødene kom fra Karpato-Ruthenia (før krigen en del av Tsjekkoslovakia), særlig ghettoen i Berehovo (også kjent som Beregszész).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stone, D. (2001). The Sonderkommando Photographs. Jewish Social Studies, 7(3), 131-148.
  2. ^ a b The Auschwitz Album at Yad Vashem Arkivert 17. juli 2018 hos Wayback Machine. with supplementary data and bibliography. The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority.