Dybvåg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Dypvåg kirke)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dybvåg kirke
Dypvåg Kirke.JPG
Område TvedestrandRediger på Wikidata
Bispedømme Agder og Telemark bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1200
EndringerRestaurert 1760 og 1923
KirkegårdJa
Arkitektur
Periode Barokken
TeknikkMur
ByggematerialeStein og tre
Kirkerommet
Døpefontkleberstein
Plasser500
Beliggenhet

Dybvåg kirke
58°37′34″N 9°03′07″Ø
Dybvåg kirke på Commons

Dypvåg Kirke er en kirke fra 1200-tallet i Tvedestrand kommune, Agder fylke.

I mer enn 700 år har kirken ligget ved denne dype vågen og kalt folk sammen til gudstjeneste. «Dyvå kjærke» er kjent, ikke bare for sin arkitektur, men mest for sitt rike og eiendommelige interiør. Kirken ble bygget, antagelig i 1200, som en steinkirke med mer enn 1,5 meter tykke murer i en skjev firkant og med koret østover. I 1700 ble sørmuren og koret revet og tilføyelser utført i tømmer med det meget utradisjonelle alteret, slik at det ble en korskirke med tårn og spir. På sakristiets dør finner du hele historien skrevet. Der står bl.a: «I aar 1885 blev rommet ribbet og overmalt. Kirken restaureres etter fattig evne av arkitekt Lars Backer og maler Finn Krafft i aar 1921.» Døpefonten, som er laget av en klebersten, ble antagelig i 1100-årene brukt som en blomsterurne på Lyngør og derved tatt vare på. Dåpshuset fungerte som et lysthus i en have på Lyngør i en periode, men er nå på plass igjen.

Blant det man bør være oppmerksom på er de vakre kirkeklokkene, skipsmodellene, orgelet og det vakre korskillet. I kirkegården finnes et monument over falne fra første verdenskrig, med rullestener til minne om bortkomne sjøfolk.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Den eldste delen av Dypvåg kirke ble reist på 1100/1200 tallet. Sist på 1100-tallet ble det bygget steinkirke, med den gamle trekirken som kirkeskip. Da folketallet på 1600-tallet steg til gamle høyder etter svartedauden fikk kirken et galleri, og i 1759 ble den utvidet på ny. I den pietistiske perioden i 1880- årene ble kirken overmalt, men allerede i 1921-23 ble de gamle dekorasjonene avdekket.

Omgivelser[rediger | rediger kilde]

Det er kirkegård ved kirken. Dypvåg prestegård er øst-nordøst for kirken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]