Hopp til innhold

Lyngen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyngen kirke
OmrådeLyngen kommune
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
Byggeår1770-årene
EndringerRestaurert i 1846
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektLydke
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Lyngen kirke
69°34′32″N 20°13′00″Ø

Lyngen kirke er en korskirke som ligger i Lyngen kommune, Troms fylke.

Lyngens første gudshus ble bygget på Karnes i 1731, men ble flyttet til Lyngseidet i 1740. Det var tre grunner til flyttingen: Det var lettere for presten fra Karlsøy å komme til Lyngseidet, samene i Ullsfjord ville få lettere vei til kirken, og det var mangel på vann og ved på Karnes. I 1770-årene ble en ny kirke bygget som kostet ca. 230 riksdaler. Det gamle kirkebygget ble solgt for 16 riksdaler.

Først i 18401846 fikk kirken det utseendet den har i dag. En tysk arkitekt med navn Lydke kom med tegninger for den omfattende ombyggingen. Det gamle tårnet fra 1775 som sto midt på kirken, ble revet ned, og et nytt tårnhus med våpenhus, loft, klokketårn og spir ble bygget i den nygotiske stilen. Kirkebygget fikk i tillegg flere sitteplasser ved at det ble bygget galleri i to høyder. Kirken har i dag 310 sitteplasser. Grunnmuren er fra da korskirken ble påbegynt i 1770, og det tilbygde sakristiet og tårnhuset har fått den samme type grunnmur som resten av bygningen. Under krigen brukte tyskerne kirken som stall. I dag er kirken restaurert, og inngår i et lite sentrumsmiljø med en del eldre trehus på Lyngseidet. I 1951 ble et dåpshus bygget like ved kirken. Dåpshuset skulle være et varmt venterom for barn som skulle døpes. Nå brukes dåpshuset som kontor.

Lyngen kirke har tidligere hatt to orgel. Det første kom i 1914 og var levert av Olsen & Jørgensen. Orgelet hadde 6 stemmer, 1 manual og anhangspedal. Det andre orgelet kom i 1969 og var levert av Vestlandske orgelverksted. Orgelet hadde 16 stemmer, 2 manual og pedal. Dagens orgel kom i 2021 og er levert av Ryde & Berg.

For å komme til Lyngseidet må man kjøre på fylkesvei 868 fra europavei 6/europavei 8 ved Oteren via Furuflaten, eller via fylkesvei 91 fra europavei 8 ved Fagernes rett sør for Tromsø. Herfra drar en via ferge Breivikeidet-Svensby.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]