Lyngen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyngen kirke
Lyngen kirke
Foto: Axel Lindahl
Byggeår 1770
Endringer Restaurert i 1846
Kirkegård Det er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Lydke
Materiale Tre

Koordinater: 69°34′32″N 20°13′0″Ø Lyngen kirke er en korskirke som ligger i Lyngen kommune, Troms fylke.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lyngens første gudshus ble bygget på Karnes i 1731, men ble flyttet til Lyngseidet i 1740. Det var tre grunner til flyttingen. Det var lettere for presten fra Karlsøy å komme til Lyngseidet, samene i Ullsfjord ville få lettere vei til kirka og at det på Karnes var det mangel på vann og ved. I 1770 ble en ny kirke bygget, som kostet ca. 230 riksdaler. Det gamle kirkebygget ble solgt for 16 riksdaler.

Først i 18401846 fikk kirken det utseende den har i dag. En tysk arkitekt med navn Lydke kom med tegninger for den omfattende ombyggingen. Det gamle tårnet fra 1775 som sto midt på kirken ble revet ned, og et nytt tårnhus med våpenhus, loft, klokketårn og spir ble bygget i samsvar med den nygotiske stilen. Kirkebygget fikk i tillegg flere sitteplasser ved at det ble bygget galleri i to høyder. Kirka har i dag 310 sitteplasser. Grunnmuren er fra da korskirken ble påbegynt i 1770, og det tilbygde sakristiet og tårnhuset har fått den samme type grunnmur som resten av bygningen. Under krigen brukte tyskerne kirken som stall. I dag er kirken restaurert, og inngår i et lite sentrumsmiljø med en del eldre trehus på Lyngseidet. I 1951 ble et dåpshus bygget like ved kirka. Dåpshuset skulle være et varmt venterom for barn som skulle døpes. Nå brukes dåpshuset som kontor.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

For å komme til Lyngseidet på en kjøre via Rv868 fra E6 ved Oteren via Furuflaten, eller via Rv91 fra E8 ved Fagernes rett sør for Tromsø. Herfra drar en via ferge Breivikeidet-Svensby.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alf Henry Rasmussen (red.): Våre kirker - norsk kirkeleksikon side 112, Vanebo forlag 1993, ISBN 82-75-27022-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]