Elverhøy kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elverhøy kirke
Elverhøy kirke.JPG
Område Tromsø kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1803
EndringerFlyttet og utvidet 1861. Igjen flyttet, og restaurert, i 1971.
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Elverhøy kirke
69°38′55″N 18°55′17″Ø

Elverhøy kirke er en korskirke i Tromsø kommune, Troms og Finnmark fylke. Den ble opprinnelig bygget i sentrum av Tromsø, på omtrent samme sted som en rekke tidligere kirker i Tromsø, i 1803.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da den nye Tromsø domkirke kom i 1861, ble den gamle kirken flyttet til Strandveien som kirke for Tromsøysund sogn, sognet som omgav kjøpstaden Tromsø. Kirken ble også utvidet til en korskirke, og taket ble hevet. Tårnet stammer også fra denne utvidelsen. På folkemunne gikk kirken nå under navnet Landskirka (i motsetning til Domkirken som lå innenfor bygrensen). I 1965 ble navnet endret til «Tromsøy kirke».

I 1967 ble kirken menighetskirke for Elverhøy, som dekker den sørlige delen av Tromsøya. På grunn av sykehusutbyggingen ble kirken i 1971 restaurert og flyttet til sin nåværende beliggenhet på toppen av Tromsøya, hvor den står høyt og fritt med utsyn over Sandnessundet og Kvaløya [1]

Byggverket er i tre og har 350 plasser. Inne i kirken finnes det flere klenodier fra ulike kirker som har stått i Tromsø gjennom århundrene, den eldste gjenstanden er en madonna fra middelalderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «elverhoykirke.no». Arkivert fra originalen 20. juli 2018. Besøkt 30. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]