Hareid kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 62°22′2,8164″N 6°1′45,962″Ø

Hareid kirke
Hareid kirke
Byggeår 1877
Arkitektur
Arkitekt Stokkeland og H. E. Schirmer
Materiale Tre

Hareid kirke (Hareid kyrkje) er en langkirke fra 1877 i Hareid kommune, Møre og Romsdal fylke.

Byggverket er i tre og har 500 plasser. Kirken ble, som for Vartdal kirke, ført opp etter tegningene som var laget for Ørsta kirke. Tegningene var laget av Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Det ble gjort en del lokale tilpasninger. Altertavlen er fra 1660 og er laget av skotten Andrew Smith. Den sto opprinnelig i Hospitalkirken i Stavanger og ble solgt på auksjon i 1815.

Hareid kirke er sognekirke i Hareid sogn, Søre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme. Den er den eneste kirken i Den norske kirken i Hareid kommune.

Tidligere kirker på Hareid[rediger | rediger kilde]

Det har vært kirke på Hareid siden middelalderen. Middelalderkirken, som var en stavkirke, sto til 25. februar 1806 da den brant ned etter et lynnedslag. Til erstatning ble det bygd en åttekantkirke i tre, sogneprest Buschman sto for tegninger mens Elling Olsson Valbø var byggmester.[1] Den var avlang åttekantet som Ulstein kirke Taket var åttekantet pyramideform og samme form kom igjen i tårnet. Denne kirken hadde galleri i sør, vest og nord, og dertil en lem eller pulpitur for de kondisjonerte. Kirken hadde et tilbygget kor. På vindfløya stod årstallet 1807. Vinduene var todelte med det nederste vinduet fra brysthøyde inne og avbrutt av en runde tømmer. I alt var det åtte vinduer i skipet. Hovuddøra gikk inn fra våpenhuset i aust, i tillegg hadde huset to dører til, på langveggane i aust og nord.[2] Den ble tatt i bruk i 1807 og sto i omtrent 70 år. Da hadde den begynt å sige og man fant det best å bygge ny. Bygget skal ha tjent som modell for Haram kirke.[3]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekroll, Øystein (2012): Sunnmørskyrkjene - historie, kunst og arkitektur (foto: Per Eide). Bla: Larsnes
  2. ^ http://kulturminneatlas.avinet.no/object/dbarticle_preview.aspx?id=183
  3. ^ Ekroll, Øystein (2012): Sunnmørskyrkjene - historie, kunst og arkitektur (foto: Per Eide). Bla: Larsnes

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]