Hopp til innhold

Triptyk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Sankt Laurentii kyrka, Söderköping
Et verdslig triptyk fra 1800-tallet, av den finske maleren Akseli Gallen-Kallela

Et triptyk (av gresk triptychos «trefold») eller triptykon er en tredelt altertavle med en midtdel (corpus) og to fløymotiv, som kan lukkes som et skap, et alterskap. Triptyk har vært laget som kirkekunst helt fra 1300-tallet. Fløyene/dørene ble stengt og åpnet til fastsatte høytider for å markere kirkeårets karakter.

Midtpanelet er ofte en fremstilling av sentrale kirkelige motiv som Korsfestelsen, Madonna med Barn, mens sidepanelene viser bilder av helgener, og/eller kirkebyggere, menighetsgrunnleggere o.l.

Siden altertriptyker ble laget slik at «dørene» kunne lukkes, ble slike altere også dekorert på baksidene (reversen). Ett av Albrecht Dürers altere (Heller-alteret) ble også reversdekorert av hans samtidige Matthias Grünewald, som laget sitt arbeide i grisaille.

I nyere tid brukes betegnelsen triptyk om tredelte billedkunstverk i alminnelighet, løsrevet fra den kirkelige betydningen.

Andre lignende begrep[rediger | rediger kilde]

Altertavlen i Gent

Diptyk[rediger | rediger kilde]

Et diptyk er et bilde med to bildeflater.

Polyptyk[rediger | rediger kilde]

Et polyptyk (polyptychos «mangefold») er et maleri eller relieff med mer enn tre billedflater. Det mest kjente polyptyk er Altertavlen i Gent, et polyptyk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]