Vinje kirke (Telemark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vinje kirke
Vinje kyrkje.JPG
Vinje kyrkje
Område VinjeRediger på Wikidata
Bispedømme Agder og Telemark bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1796
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Jarand Rønjom
TeknikkLaftet
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser225
Beliggenhet

Vinje kirke
59°37′10″N 7°50′36″Ø
Vinje kirke (Telemark) på Commons

Vinje kirke er en korskirke fra 1796 i Vinje kommune, Vestfold og Telemark fylke. Byggverket er i tre og har 225 plasser.

Det er en tømret korskirke med prekestolalter, tegnet av landets fremste bondearkitekt på den tid, Jarand Rønjom. Alterbildet ble forært kirken i 1932 av Henrik Sørensen, som også dekorerte den i varme farger sammen med bygdekunstneren Sveinung Fetveit og Olav Kringlegarden. Dagfin Werenskiold har skåret ut symbolene på kirkebenkene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kapitelløve fra Vinje stavkirke

Utdypende artikkel: Sigurd Jarlssons runer

Vinje kirke omtales i middelalderen som Vinjar kirkja, og må være bygget før 1200. Det var en stavkirke, uten stoler og benker, slik at menigheten satt på gulvet. En middelaldersk vievannskjele fra Vinje kirke havnet på Nationalmuseet i København. Da kirken ble nedrevet i 1796, sendte sogneprest Marcus Monrad to gamle planker til København (disse plankene kom senere til Oldsaksamlingen i Kristiania). På en av dem var det flere vers skrevet med runer. Den andre inneholdt en historisk runeinnskrift: Sigurþr jalssun ræist runar þesar lougardagen æftir Botolfsmæso er an flyþi higat ok vildi æigi ganga til sætar viþ Sverri foþurbana sin ok bræþra («Sigurd Jarlsson risset disse runene lørdagen etter Botolvsmesse, da han flyktet hit og ikke ville gå til forlik med Sverre, sin fars og brødres banemann»). Denne Sigurd Jarlsson må ha vært sønn av Erling Skakke, som falt i 1179, og brødrene hans var Magnus og Finn, som falt i 1184 og 1185 i krigen mot kong Sverre. Under gulvet i koret ble det dessuten funnet en «svartebok» fra 1500-tallet - Vinjeboka, som i dag befinner seg i Oslo katedralskoles samling.

Fra stavkirken er også bevart en kapitelløve. Denne er ifølge Roar Hauglid[1] skåret av samme person som står bak utskjæringene på portalen fra Øyfjell stavkirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roar Hauglid (1973). Norske stavkirker: Dekor og utstyr. Dreyer. s. 185. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]