Vinje kirke (Telemark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinje kirke
Vinje kyrkje
OmrådeVinje
BispedømmeAgder og Telemark bispedømme
Byggeår1796
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektJarand Rønjom
TeknikkLaftet
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser225
Beliggenhet
Kart
Vinje kirke
59°37′10″N 7°50′36″Ø
Vinje kirke (Telemark) på Commons

Vinje kirke er en korskirke fra 1796 i Vinje kommune, Vestfold og Telemark fylke. Byggverket er i tre og har 225 plasser.

Det er en tømret korskirke med prekestolalter, tegnet av landets fremste bondearkitekt på den tid, Jarand Rønjom. Alterbildet ble forært kirken i 1932 av Henrik Sørensen, som også dekorerte den i varme farger sammen med bygdekunstneren Sveinung Fetveit og Olav Kringlegarden. Dagfin Werenskiold har skåret ut symbolene på kirkebenkene.

Vinje stavkirke[rediger | rediger kilde]

Kapitelløve fra Vinje stavkirke

Utdypende artikkel: Sigurd Jarlssons runer

Kirka i Vinje omtales i middelalderen som Vinjar kirkja. Det var en stavkirke, uten stoler og benker, slik at menigheten satt på gulvet.

Da stavkirken ble revet (antagelig i 1795),[1] sendte sogneprest Marcus Monrad to gamle planker til København (disse plankene kom senere til Oldsaksamlingen i Kristiania). På en av dem var det flere vers skrevet med runer. Den andre inneholdt en historisk runeinnskrift: Sigurþr jalssun ræist runar þesar lougardagen æftir Botolfsmæso er an flyþi higat ok vildi æigi ganga til sætar viþ Sverri foþurbana sin ok bræþra («Sigurd Jarlsson risset disse runene lørdagen etter Botolvsmesse, da han flyktet hit og ikke ville gå til forlik med Sverre, sin fars og brødres banemann»). Sigurd Jarlsson var en uekte sønn av Erling Skakke,[2] som falt i 1179, og brødrene hans var Magnus og Finn, som falt i 1184 og 1185 i krigen mot kong Sverre.

En middelaldersk vievannskjele fra Vinje kirke befinner seg på Nationalmuseet i København.

Fra stavkirken er også bevart en kapitelløve. Denne er ifølge Roar Hauglid[3] skåret av samme person som står bak utskjæringene på portalen fra Øyfjell stavkirke.

Under gulvet i koret i den gamle stavkirken ble det funnet en «svartebok» fra 1500-tallet – den såkalte Vinjeboka, som i dag befinner seg i Oslo katedralskoles samling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berge, Rikard (1975). Vinje og Rauland. Dreyer. s. 171. 
  2. ^ Sverre Bagge (2011) De første baglerne. Runeinnskriftene fra Vinje stavkirke. Collegium Medievale 2011. https://ojs.novus.no/index.php/CM/article/view/53/52
  3. ^ Roar Hauglid (1973). Norske stavkirker: Dekor og utstyr. Dreyer. s. 185. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]