Den evangelisk-lutherske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Luthersk)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den evangelisk-lutherske kirke
Den evangelisk-lutherske kirke
Grunnlagt1517
GrunnleggerMartin Luther
Utgått fraDen katolske kirke
Antall medlemmerCa. 70 millioner
HvorHele verden, men tyngdepunkt i Europa, Nord-Amerika og Afrika
SakramenterDåp, nattverd

Den evangelisk-lutherske kirke er de kirkesamfunn som bygger på den tyske teologen Martin Luthers reformasjon av den katolske kirke i 1517. De største evangelisk-lutherske kirkene finner vi i Tyskland, Norden og USA. Den norske kirke er et evangelisk-luthersk kirkesamfunn.

På 1500-tallet vokste det i Tyskland frem en fornyelsesbevegelse innen den katolske kirke. Selvstendige protestantiske kirker ble resultatet av dette som etter hvert fikk navnet «reformasjonen». Alle de evangelisk-lutherske kirker tilhører altså den protestantiske gren av kristenheten.

Verdens evangelisk-lutherske kirkesamfunn har ikke én felles kirkeledelse eller personlig leder (som den katolske Paven, eller den anglikanske erkebiskopen av Canterbury), men over 90 % av dem har et forpliktende internasjonalt samarbeid gjennom Det Lutherske Verdensforbund.

De kirker som fulgte Luthers tolkning av evangeliet, kaller seg ofte evangelisk-lutherske. Det gjelder kirkene i Tyskland, Sverige, Danmark og Norge og kirker som springer ut fra misjonsvirksomhet utgått fra disse landene.

De ti lutherske bekjennelsesskriftene er samlet i Konkordieboken fra 1580.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]