Veøy gamle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 62°40′28″N 007°25′39″Ø

Veøy gamle kirke
Veøy gamle kirke
Sted Veøya
Byggeår 1200
Viet til Peter
Arkitektur
Teknikk Mur
Materiale Stein
Kirkerommet
Plasser 400

Veøy gamle kirke (Veøy gamle kyrkje) er en langkirke av stein på Veøya i Molde kommune, Møre og Romsdal fylke. Kirken er en middelalderkirke, bygd rundt år 1200.

Veøya var i vikingtiden en kaupang, strategisk og sentralt plassert i Romsdalsfjorden. I dag er bare kirken og presteboligen tilbake. Kirken og presteboligen eies i dag av Romsdalsmuseet, og er fredet med hjemmel i lov om kulturminner. Jonas Lied testamenterte ⅓ av formuen til restaurering av kirken og er selv gravlagt der.

Kirken er automatisk fredet kulturminne som middelalderkirke. Også prestegården er fredet av Riksantikvaren.

Kirken[rediger | rediger kilde]

Kirken er en romanskkirke med runde buer viet til Peter. Den har 400 sitteplasser, og har vært gjennom en rekke ombygginger og restaureringer.

Det nåværende interiøret er fra tiden etter reformasjonen. I 1901 ble det ved kongelig resolusjon vedtatt å avvikle Veøy kirke som aktiv kirke, men den fungerte som sognekirke fram til 1907.

Dokumenter viser at det har vært en korskirke på Veøya i tillegg til den som fremdeles eksisterer. Dette kan ha vært en kirke for byen og herskapet på øya, mens peterskirken fungerte som fylkeskirke for hele prestegjeldet.

Jonas Lied testamenterte 1/3 av formuen til kirkebygget og ble gravlagt ved kirken.[1]

Presteboligen[rediger | rediger kilde]

Presteboligen på Veøya var bolig for eidsvollsmannen Jens Stub (1764-1819) og senere bolig for familien Wilhelm Coucheron-Aamot. Bygningen er i dag fraflyttet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Heilag grunn». Romsdals Budstikke. 9. juli 2011. s. 30. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]