Hopp til innhold

Grip stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grip stavkirke
OmrådeKristiansund
PlasseringGripsholmen
BispedømmeMøre bispedømme
ByggeårAndre halvpart av 1400-tallet
Endringer1621, 1860-70, 1932/33
Arkitektur
Periodestavkirke
TeknikkStav
ByggematerialeTre
Skipenskipet (langkirke)
Kirkerommet
AlterAlterskap fra 1515
Plasser80
Beliggenhet
Kart
Grip stavkirke
63°13′11″N 7°35′38″Ø
Grip stavkirke på Commons
Alteret og alterskapet fra rundt 1515.

Grip stavkirke er en stavkirke fra andre halvdel av 1400-tallet som ligger på øya Grip i Kristiansund kommune på Nordmøre. Den er en del av Den norske kirke og hører til Ytre Nordmøre prosti i Møre bispedømme.

Fortsatt har kirken sin middelalderkjerne i behold, men mange bygningsdeler er fornyet. Skipet og koret har samme bredde, 6,5 meter. I 1621 ble veggene i koret skiftet, og disse ble bemalt. I 1870-årene ble det innsatt nye vindusåpninger, og ytter- og innervegger ble panelt og hvitmalt.

I 1933 ble det foretatt en omfattende restaurering. Kirken ble hevet og satt på nye fundamenter. Ytterveggene ble bordkledd og tjæret, og panelet inne i kirken ble avdekket. Slik kirken fremstår idag, antar en at den har vært på 1600-tallet. Det ble da også satt inn et middelaldersk alterskap som antagelig er laget i Nederland. Motivet på alterskapet er jomfru Maria flankert av Olav den hellige og St. Margrethe. St. Margrethe regnes som en av de 14 nødhjelperne som ble påkalt ved sykdom. Det finnes også en avbildning av henne i Bergen Museum på fløyene fra et alterskap. Fløyene kom til Bergen Museum fra Hjørundfjord kirke på Sunnmøre i 1864.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Grip stavkirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.