Nygotikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johanneskirken i Bergen er bygget i nygotikk.
Votivkirche Wien av Heinrich Ferstel, 1856–1879

Nygotikk er en retning innen arkitekturen og en fase innen historismen. Retningen hadde formforbilder fra gotikk og kan sies å være en form for romantikk i arkitektur. En ønsket at bygningens utforming skulle fortelle noe om den virksomheten som foregikk i den og definerte gotikken som spesielt egnet til kirkebygg fordi den kunne oppfattes som kristen.[1] Derfor ble nygotikken brukt mye til kirker.

Den første historistiske stilen[rediger | rediger kilde]

Nygotiske kirker ble bygd i England fra ca. 1825 av, og i Europa holdt stilen seg til etter 1900. I USA og Canada bygde man imidlertid nygotiske kirker frem til 1930-årene. Stilen har også satt sine spor på de tidligere skyskraperne i New York og Chicago.

Viktige navn er Augustus Welby Pugin, John Ruskin og Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc, som spesielt er husket for restaureringen av Notre-Dame i Paris. Viktige nygotiske byggverk internasjonalt er St. Patrick's Cathedral og Cathedral of Saint John the Divine i New York, Notre-Dame de Montréal og katedralen i Liverpool.

Eksempler på verdslige bygninger er Parlamentet med Big Ben og Tower Bridge i London, parlamentsbygningene i Ottawa og et utall colleger og universiteter i USA.

Iglesia de Coronado, Costa Rica. Disse typisk gotiske hvelvene er ved nærmere ettersyn av tre

Nygotikk i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det reist mange bygninger i nygotikk i perioden 18501900. Eksempler på viktige nygotiske kirker i Norge er flere kirker i Oslo, slik som Kampen kirke og Trefoldighetskirken med flere. Domkirkene i Tønsberg, Fredrikstad og Kristiansand er andre eksempler, sammen med Johanneskirken i Bergen, Skien kirke og Bragernes kirke i Drammen. Domkirken i Tromsø og Vågan kirke i Kabelvåg viser en nasjonal tilpasning ved bruk av tre som materiale. Den aller første nygotiske kirken i Norge var ellers en trekirke, Bamble kirke fra 1845.

Lystslottet Oscarshall og Gaustad sykehus er eksempler på verdslig nygotikk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Clark, Kenneth: The Gothic revival, Trowbridge, Wiltshire 1962

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]