Våle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våle kirke
OmrådeVåle (–2001)
Re (20022019)
Tønsberg (2020–)
BispedømmeTunsberg
Byggeår1190
EndringerRestaurert i 1871
KirkegårdMiddelaldersk
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Beliggenhet
Kart
Våle kirke
59°25′11″N 10°16′37″Ø

Våle kirke er en middelalderkirke i Tønsberg kommune i Vestfold. Den er bygd en gang på 1100-tallet. Kirken er bygd i stein. Mest trolig var det håndverkere fra Danmark og Tyskland som bygde kirken. Kirkene i Vestfold bærer preg av påvirkning fra både Tyskland og England. Kirken er i romansk stil med rundbuer i vinduer og portaler.

Da Våle kirke sto ferdig, hadde den ikke tårn med våpenhus. Sakristi var det heller ikke. Høyt oppe på veggen i skip og kor var det noen smale vinduer som slapp inn litt dagslys. Kirken hadde trolig takrytter (klokketårn) midt på skipet, i likhet med andre middelalderkirker i Vestfold.

Kirken gjennomgikk to store reparasjoner eller fornyelser i årene 1683 til 1747 og det var sannsynligvis under disse reparasjoner at kirken ble forlenget med 8 meter. Mye tyder på at det var da sakristiet mot øst ble bygd og apsis ble fjernet.

Våle kirke ble viet til St. Olav og det skjedde på St. Sunnivas dag, den 8. juli ifølge Biskop Eysteins jordebok. Forunderlig nok vet man den den eksakte datoen, men ikke årstallet.

Rundt kirken ligger middelalderkirkegården. Kirken er vedtaksfredet av Riksantikvaren.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Døpefonten[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er i likhet med mange av de andre døpefontene i middelalderkirker i Vestfold av gotlandsk kalkstein. Døpefonten stod etter den tids skikk ved hovedinngangen, og befinner seg nå på Historisk museum i Oslo.

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen i Våle kirke er fra cirka 1650. Tavlen består av 7 billedfelt med motiv fra lidelseshistorien, oppstandelsen og himmelfarten. Nederst er det fire felt med nattverdens innstiftelsesord på latin og dansk.

Oppbygningen i altertavlen bærer tydelig preg av antikkens bygningskunst. Selve bæringen i den høye tavla minner om et tempel i flere etasjer med antikke søyler med kapiteler og annen rik utsmykking. Søyler og buer danner en kraftig ramme omkring billed- og tekstfeltene. Både treskjærerarbeidet og bildene er påvirket av renessansen, og går blant fagfolk under betegnelsen «Jarlsbergrenessansen».

Kirkeklokkene[rediger | rediger kilde]

Den eldste kirkeklokka står i våpenhuset og regnes for å være cirka 800 år gammel. I 1673 hadde kirken tre klokker. Av disse ble to ifølge regnskap, støpt om til en ”døktig klokke” i 1707. I 1977 ble det innkjøpt ny klokke fra Olsen Nauen Klokkestøperi, og det er den eneste klokke som er i bruk i dag.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Det første orgelet i Våle kirke ble anskaffet i 1872. Det var et lite orgel og svarte ikke til forventningene. I 1909 fikk kirken et nytt orgel. Da kirken fikk elektrisk oppvarming i 1951, skapte den tørre luften store vanskeligheter med orgelet. I 1983 ble dette orgelet skiftet ut med et nytt av meget god kvalitet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tusen år med kristendom, et skrift utgitt i anledning Våle kirkes 800-årsjubileum, redaktør Svein Ånestad.

Adresse[rediger | rediger kilde]

Gjelstadveien 1, 3178 Våle

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]