Hopp til innhold

Hobøl kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hobøl kirke
Hobøl kirke
OmrådeHobøl (–2019)
Indre Østfold (2020–)
BispedømmeBorg bispedømme
ByggeårAndre halvdel av 1100-tallet
EndringerRestaurert i 1818
Viet tilSankta Margareta
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
PeriodeRomansk
TeknikkMur
ByggematerialeStein
TakrytterJa
PortalJa
Kirkerommet
PrekestolPrekestol i tre fra 1602
DøpefontMiddelaldersk font av kleberstein og granitt
AlterBaldakinaltertavle fra begynnelsen av 1600-tallet
Plasser250
DiverseKopi av Thorvaldsens «Kristus»
Beliggenhet
Kart
Hobøl kirke
59°36′03″N 10°55′26″Ø
Hobøl kirke på Commons

Hobøl kirke er en langkirke i stein i romansk stil fra andre halvdel av 1100-tallet i Indre Østfold kommune i Østfold fylke.[1] Den tilhører Østre Borgesyssel prosti.

Skipet er rektangulært og kort. Mot vest er våpenhuset og mot øst koret som har en påbygget apside. Kirken har en åttekantet takrytter som ender i en høy smal hjelm. Takrytteren er fra 1720-tallet.[2]

Hobøl kirke ble kjøpt av prost Lars Rasch i 1723 og hadde flere forskjellige eiere inntil den ble tatt over av kommunen på midten av 1800-tallet.

På kirketunet står Kirkestallen som er innredet til forsamlingshus. Kirken feiret 800-årsjubileum 28. mai 1995.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirken har galleri langs nordre og vestre mur og orgelet er plassert i den sydlige delen av vestgalleriet. Inventaret er rikt og fra ulike tidsperioder. Kun døpefonten er bevart fra middelalderen.

De eldste delene av altertavlen er fra ca. 1600. Nattverdbildet var overmalt i flere år og ble avdekket og restaurert av Ulrik Hendriksen i 1938. Den lange teksten er undertegnet med BERNHARDUS og helt nederst ANNO 1630.[2] Altertavlen ble oppmalt på nytt i 1703.

Prekestolen var en gave til kirken fra Adrian Busch i 1602 og er laget av Nicolaus Petri Ripen. Den har fem fag hvorav fire har malerier av evangelistene. Disse er fra samme tid som oppmalingen av altertavlen i 1703 og er utført av samme kontrafeier.[2]

Prekestolhimlingen er åttekantet og dekorert med akantus. På midstokken sees Christian VIs speilmonogram omgitt av engler.

Døpefonten er av romansk type. Selve kummen er av granitt og foten av klebersten. Kummen er laget til en annen fot enn den står på, delene passer ikke sammen og partiet mellom kummen og foten er derfor fylt med småsten. Over døpefonten henger en himling i rødt, grønt og gull med akantusbøyler. Himlingen har en innskrift hvor det står: «Gud og Kirken helliget Anno 1739».

Kristusfiguren er en kopi av Bertel Thorvaldsens «Kristus» som står i Vor Frue kirke i København. Skulpturen var en gave til kirken i 1871.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kirkeleksikon, side 673
  2. ^ a b c Hobøl kirke av Sigrid Marie Christie og Håkon Christie fra Norges kirker

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]