Gimsøy kirke (Vågan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gimsøy kirke
Gimsoy kirke.jpg
Område VåganRediger på Wikidata
Bispedømme Sør-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1876
KirkegårdGammel kirkegård rundt kirken. Nyere kirkegård lenger nord.
Arkitektur
Arkitekt ukjent
TeknikkLangkirke
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser300
Beliggenhet

Gimsøy kirke
68°19′15″N 14°14′29″Ø

Gimsøy kirke ligger på Sand på Gimsøya i Vågan kommune i Nordland. Kirka er ei langkirke i tre. Den ble innviet 18. oktober 1876 og har 300 plasser. Kirka er, som eneste i Norge, bardunert fast i bakken for å sikre mot sterke vindkast fra fjellet. Kirka ble reparert etter storm i 1887 og 1906, og også reparert i 195455. Kirke på Gimsøy er første gang nevnt av Aslak Bolt i 1432, og dagens kirke er i alle fall den tredje på øya, om ikke den fjerde. Fram til år 1800 var Vinje kirkested, men det året ble det besluttet å flytte kirkestedet til Gimsøysand[1].

I 2014 ble det gjort en rekke utbedringer på Gimsøy kirke. Det ble finansiert gjennom testamentet til en kvinne fra Brenna som døde i Mo i Rana uten livsarvinger. Selv om Brenna hører til Strauman kirke, så gjorde bygda ikke det da denne kvinnen vokste opp. Strauman-området var en del av Gimsøy menighet frem til Strauman kirke ble vigslet 1984. Kvinnen ble døpt og konfirmert i Gimsøy kirke og testamenterte hele arven sin til kirken. Det førte til at menighetsrådet fikk midler til å gjøre en rekke nødvendige utbedringer som først og fremst bedret brannsikkerheten i kirken. Det elektriske anlegget ble oppgradert og det ble installert moderne sikringsskap med automatsikringer og jordfeilbrytere. Ovner ble erstattet med varmepumper for oppvarming og et moderne brannvarslingssystem ble installert i hele kirken. I tillegg ble hele kirken malt utvendig og det ble gjort utbedringer av uteområdet[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Nordland våpen.svgDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.