Trainspotting (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trainspotting
Trainspotting
Generell informasjon
SjangerDramakomedie
NasjonalitetBritisk
Utgitt1996
Lengde93 min.
Språkengelsk
Aldersgrense15
Bak kamera
RegissørDanny Boyle
ManusJohn Hodge
ProdusentAndrew Macdonald
SjeffotografBrian Tufano
Foran kamera
MedvirkendeEwan McGregor som Mark Renton
Ewen Bremner som Spud Murphey
Jonny Lee Miller som Sick Boy
Kevin McKidd som Tommy
Robert Carlyle som Begbie
Kelly Macdonald som Diane
Annen informasjon
FilmselskapWarner Bros.
Premierer23. februar 1996
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Trainspotting er en skotsk film fra regissøren Danny Boyle fra 1996. Manuset er basert på Irvine Welsh sin roman Trainspotting fra 1993.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Filmens handling foregår for det meste i en av Edinburghs forsteder og dreier seg om en kameratgjeng. De fleste er heroinavhengige, én er alkoholisert psykopat og én er faktisk «en god gutt». Historien blir sett gjennom «Mark Renton» (Ewan McGregor) som er leder i gjengen og sentral i handlingen. Vi følger «Renton»s kamp for å bli kvitt sin heroinavhengighet og starte et nytt liv samtidig som kameratene gjør sitt til å komplisere forsøket.

Filmen har ingen referanser til begrepet Trainspotting, men i boken er det en episode hvor «Begbie» og «Renton» treffer «Begbie»s far på en jernbanestasjon i Edinburg hvor han tilsynelatende «bare ser på togene», og hvor de går. Filmens tittel henspiller muligens i overført betydning på de forskjellige karakterenes mer eller mindre fatale skjebner som man etterhvert får innblikk i gjennom boka eller filmen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.