Kelly Macdonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kelly Macdonald
Født23. feb. 1976Rediger på Wikidata (48 år)
Glasgow
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedEastwood High School
EktefelleDougie Payne (20032017)
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserScreen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2012) (for: Boardwalk Empire)
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie (2006) (for: The Girl in the Café)
Aktive år1996
IMDbIMDb

Kelly Macdonald (født 23. februar 1976 i Glasgow) er en skotsk skuespillerinne. Hun er kjent for sine roller i Boardwalk Empire og No Country for Old Men.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Macdonalds første rolle i en stor film var som Diane i Danny Boyles Trainspotting med Ewan McGregor i hovedrollen. Hun fikk rollen gjennom å gå på en åpen audition. Hun fulgte opp med å spille Isabel Knollys i Elizabeth (1998), med Cate Blanchett i rollen som Elizabeth I. Hun var også med i dramakomedien Gosford Park med Maggie Smith og Michael Gambon. To år senere spilte hun i miniserien State of Play (2003), sammen med blant andre Bill Nighy og James McAvoy. Hun spilte også "Peter Pan" i et teaterstykke i filmen Finding Neverland (2004), som hadde Johnny Depp og Kate Winslet i hovedrollene.

I 2005 spilte hun i Nanny McPhee med Emma Thompson og Colin Firth. To år senere portretterte hun den kvinnelige hovedrollen i thrilleren No Country for Old Men, som tok med seg fire Oscar-statuetter. Filmen kunne skilte med Josh Brolin, Javier Bardem og Tommy Lee Jones i hovedrollene og Coen-brødrene som manusforfattere og regissører.

Senere spilte hun i In the Electric Mist (2009) og TV-serien Boardwalk Empire (2010), før hun spilte Helena Ravnklo i Harry Potter og dødstalismanene – del 2 (2011). I 2012 har hun hovedstemmen i animasjonsfilmen Brave, samt en rolle i en ny filmadaptasjon av Leo Tolstojs Anna Karenina, på plakaten.

Macdonald har for øvrig blitt nominert til tre Golden Globe-statuetter. I 2005 ble hun nominert i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en miniserie eller film laget for fjernsyn for innsatsen i The Girl in the Café. Hun ble også hedret med nominasjoner i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en birolle i en serie, miniserie eller film laget for fjernsyn for sitt arbeid i TV-serien Boardwalk Empire både i 2011 og 2012.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]