Kelly Macdonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kelly Macdonald
KellyMacdonaldOct07 2.jpg
Født23. februar 1976 (43 år)
Glasgow i Skottland i Storbritannia
Ektefelle Dougie Payne (2003–)
Utdannet ved Eastwood High School
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelse Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2012), Emmy-prisen (2006)
Aktive år1996–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Kelly Macdonald (født 23. februar 1976 i Glasgow) er en skotsk skuespillerinne. Hun er kjent for sine roller i Boardwalk Empire og No Country for Old Men.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Macdonalds første rolle i en stor film var som Diane i Danny Boyles Trainspotting med Ewan McGregor i hovedrollen. Hun fikk rollen gjennom å gå på en åpen audition. Hun fulgte opp med å spille Isabel Knollys i Elizabeth (1998), med Cate Blanchett i rollen som Elizabeth I. Hun var også med i dramakomedien Gosford Park med Maggie Smith og Michael Gambon. To år senere spilte hun i miniserien State of Play (2003), sammen med blant andre Bill Nighy og James McAvoy. Hun spilte også "Peter Pan" i et teaterstykke i filmen Finding Neverland (2004), som hadde Johnny Depp og Kate Winslet i hovedrollene.

I 2005 spilte hun i Nanny McPhee med Emma Thompson og Colin Firth. To år senere portretterte hun den kvinnelige hovedrollen i thrilleren No Country for Old Men, som tok med seg fire Oscar-statuetter. Filmen kunne skilte med Josh Brolin, Javier Bardem og Tommy Lee Jones i hovedrollene og Coen-brødrene som manusforfattere og regissører.

Senere spilte hun i In the Electric Mist (2009) og TV-serien Boardwalk Empire (2010), før hun spilte Helena Ravnklo i Harry Potter og dødstalismanene – del 2 (2011). I 2012 har hun hovedstemmen i animasjonsfilmen Brave, samt en rolle i en ny filmadaptasjon av Leo Tolstojs Anna Karenina, på plakaten.

Macdonald har for øvrig blitt nominert til tre Golden Globe-statuetter. I 2005 ble hun nominert i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en miniserie eller film laget for fjernsyn for innsatsen i The Girl in the Café. Hun ble også hedret med nominasjoner i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en birolle i en serie, miniserie eller film laget for fjernsyn for sitt arbeid i TV-serien Boardwalk Empire både i 2011 og 2012.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Macdonald har vært gift med musikeren Dougie Payne siden 2003. Sammen har de sønnen Freddie (født 2008).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]