Kelly Macdonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kelly Macdonald
KellyMacdonaldOct07 2.jpg
Født23. februar 1976 (43 år)
Glasgow
Ektefelle Dougie Payne (2003–)
Utdannet ved Eastwood High School
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2012), Emmy-prisen (2006)
Aktive år1996–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Kelly Macdonald (født 23. februar 1976 i Glasgow) er en skotsk skuespillerinne. Hun er kjent for sine roller i Boardwalk Empire og No Country for Old Men.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Macdonalds første rolle i en stor film var som Diane i Danny Boyles Trainspotting med Ewan McGregor i hovedrollen. Hun fikk rollen gjennom å gå på en åpen audition. Hun fulgte opp med å spille Isabel Knollys i Elizabeth (1998), med Cate Blanchett i rollen som Elizabeth I. Hun var også med i dramakomedien Gosford Park med Maggie Smith og Michael Gambon. To år senere spilte hun i miniserien State of Play (2003), sammen med blant andre Bill Nighy og James McAvoy. Hun spilte også "Peter Pan" i et teaterstykke i filmen Finding Neverland (2004), som hadde Johnny Depp og Kate Winslet i hovedrollene.

I 2005 spilte hun i Nanny McPhee med Emma Thompson og Colin Firth. To år senere portretterte hun den kvinnelige hovedrollen i thrilleren No Country for Old Men, som tok med seg fire Oscar-statuetter. Filmen kunne skilte med Josh Brolin, Javier Bardem og Tommy Lee Jones i hovedrollene og Coen-brødrene som manusforfattere og regissører.

Senere spilte hun i In the Electric Mist (2009) og TV-serien Boardwalk Empire (2010), før hun spilte Helena Ravnklo i Harry Potter og dødstalismanene – del 2 (2011). I 2012 har hun hovedstemmen i animasjonsfilmen Brave, samt en rolle i en ny filmadaptasjon av Leo Tolstojs Anna Karenina, på plakaten.

Macdonald har for øvrig blitt nominert til tre Golden Globe-statuetter. I 2005 ble hun nominert i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en miniserie eller film laget for fjernsyn for innsatsen i The Girl in the Café. Hun ble også hedret med nominasjoner i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en birolle i en serie, miniserie eller film laget for fjernsyn for sitt arbeid i TV-serien Boardwalk Empire både i 2011 og 2012.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Macdonald har vært gift med musikeren Dougie Payne siden 2003. Sammen har de sønnen Freddie (født 2008).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]