Peter Mullan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Mullan
PeterMullan.JPG
Født2. november 1959 (59 år)
Peterhead
Utdannet ved University of Glasgow
Beskjeftigelse Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, teaterskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Golden Nymph for Outstanding Actor in a Mini Series (2014)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Peter Mullan (født 21. oktober 1956) er en skotsk skuespiller og regissør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mullan er født i Peterhead, nordøst i Skottland som nr. fem av åtte barn. Familien var katolske og flyttet tidlig til en forstad av Glasgow. Faren, en voldelig alkoholiker, arbeidet som lab-tekniker, mens moren arbeidet som sykepleier. Som ung var Mullan medlem av en gate gjeng, senere jobbet han som utkaster ved en rekke lugubre puber. Hans far døde av av lungekreft samme dag som Mullan startet på Glasgow University for å studere økonomisk historie og drama.

Karriere[rediger | rediger kilde]

På universitetet begynte Mullan med skuespill og han fortsatte etter endt utdanning. Han hadde små roller i flere skotske filmer, f.eks. Shallow Grave, Trainspotting, Braveheart og Ken Loach's Riff-Raff. Han begynte etterhvert å arbeid som scriptforfatter og regissør, og produserte kortfilmene Close, Good Day for the Bad Guys, og Fridge. Hans første spillefilm Orphans vant en pris ved Filmfestivalen i Venezia.

Mullan's internasjonale gjennomgbrudd kom i Ken Loach's 1998 film My Name Is Joe hvor Mullan spiller en tidligere alkoholiker som strever med å komme tilbake til hverdagen. Hans tolkning av Joe ga Mullan pris for beste mannlige skuespiller i Filmfestivalen i Cannes. Senere spilte Mullan i Brad Anderson's 2001 psykologiske/overnaturlige thriller Session 9. In 2002 skrev og regisserte Mullan den kontroversielle filmen The Magdalene Sisters, basert på livene til en rekke kvinner ved et irsk katolsk kloster. Kvinnene var plassert i klosteret for at de skulle bli befridd for deres synder, men metoden lignet mer på slaveri. De ble tvunget til hardt, ulønnet arbeid og var utsatt for både fysisk avstraffelser, fornedrelser go seksuelt misbruk. Filmen ble, naturlig nok, ikke spesielt godt mottatt av den katolske kirke. Den vant imidlertid en rekke priser, blant annet en Gulløve under Filmfestivalen i Venezia. Andre filmer som Mullan har medvirket i er "Frøken Julie" (1991), basert på et stykke av Strindberg og regissert av Mike Leigh, On a Clear Day (2004), Children of Men, Boy A (2007). Mullan hadde også en rolle i BBC barneserie "Shoebox Zoo" som gikk på NRK julen 2007.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Mullan's partner er menneskerettighetsforkjempere Robina Qureshi. De har to barn sammen, mens Mullan har tre barn fra et tidligere forhold. Som marxist spilte Mullan en viktig rolle i de venstreorienterte teatergruppene som vokste fram i Skottland under Thatcher's styre. Han er i dag svært kritisk til den engelske regjering.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]