Damon Albarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Damon Albarn
Damon Albarn Performing.jpg
Født23. mars 1968[1][2][3] (51 år)
London
Far Keith Albarn
Utdannet ved Goldsmiths
Beskjeftigelse Vokalist, låtskriver 1988-nå
Nasjonalitet Storbritannia Britisk
Utmerkelser Order of the British Empire
Musikalsk karriere
SjangerAlternativ rock, britpop, elektronisk musikk, Indie
Instrumentgitar, melodika, vokal, piano
Stemmetypebaryton
Aktive år1988
PlateselskapParlophone
NettstedBlur, Gorillaz, The Good, the Bad and the Queen
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Damon Albarn (født 23. mars 1968) er en engelsk vokalist og låtskriver. Han er kanskje mest kjent for britpop-bandet Blur som ble dannet i 1989 sammen med Graham Coxon, Alex James og Dave Rowntree. Siden 1999 har han vært aktuell med sitt animerte band Gorillaz. I tillegg har han holdt på med prosjekter som The Good, the Bad & the Queen, Monkey: Journey to the West og Mali Music.

I 2010 ble Albarn fjerde største frontfigur i en nasjonal avstemning i bladet Q.

Band[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Albarn var født i Whitechapel, London i 1968. Han vokste opp med familien sin i Leytonstone. Senere flyttet de til Colchester, Essex. Han startet på George Tomlinson Primary School, og studerte piano, gitar og fiolin. Da han var 12 ble han kjent med Graham Coxon da de begge gikk på Stanway Comprehensive School. Etter hvert så studerte han drama på East 15 Acting School i Debden, men forlot skolen det første året. Han deltok også på et musikk kurs på Goldsmits, university of London på deltid. Hans første band var Synth Pop bandet Two's Crowd. The Aftermath og Real Lives er også noen av bandene han var med i før Blur.

Blur[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Blur

Blur er et engelsk Alternative Rock band. De ble dannet i London 1989 under navnet Seymore. Gruppen inneholdt vokalist Damon Albarn, gitarist Graham Coxon, bassist Alex James og trommis Dave Rowntree. Debutalbumet deres «Leisure» kom i 1991. Den var inspirert av engelske popgrupper som The Kinks, The Beatles og XTC. Blur kom også ut med «Modern Life Is Rubbish» (1993), «Parklife» (1994) og «The Great Escape» (1995). Blur hjalp til å gjøre Brit-Pop populær. Og de ble etterhvert erkefiender med bandet Oasis og kampen ble kalt for «The Battle Of Britpop»

I deres neste cd Blur fikk de en ny type stil inspirert av amerikanske indieband som Pavement. Song 2 som er en av singlene fikk Blur til å slå igjennom i USA for fult. I albumet «13» (1999) eksperimenterer de mye med elektronisk musikk og gospel musikk og Albarn skrev veldig personlige tekster. Mai 2002 forlot Coxon bandet under innspillingen av deres syvende album «Think Tank» (2003). Den inneholdt mye elektronisk, samtidig med mindre gitar. Man kunne også høre Albarns økende interesse i hiphop og afrikansk musikk. Etter en tour i 2003 uten Coxon hadde Blur en lang periode uten innspillinger eller konserter. I 2009 startet de med konserter igjen sammen med Coxon.

Starten[rediger | rediger kilde]

Albarn møtte Graham Coxon, en selvlært musiker på en skole i Colchester i 1980. De samarbeidet på noen demoer før de startet på vært sitt college, Coxon studerte kunst, og Albarn studerte drama. De møttes igjen på en fest, da var Albarn i at band sammen med trommisen Dave Rowntree. Etterhvert så introduserte Coxon, Albarn sin skole venn Alex James. Etter hvert så begynte de å spille inn sanger sammen og spille på klubber. De tok navnet Seymore. I 1990 ble de signert av plateselskapet EMI-distributed Food Records. De byttet navnet til Blur og debuterte med sangen «She's so high»

Britpop-årene[rediger | rediger kilde]

Parklife som kom ut i 1994 med den store hit-låta "Girls & Boys. Dette året vant de 4 BRIT Awards, to av disse var Best Group og Best Album. Innen de kom ut med CD-en «The Great Escape», hadde krigen mellom Blur og Oasis startet. Den britiske pressen skrev store artikler om hvem som kom til å ha den største singelen, til slutt slo Blur sin «Country House» Oasis sin «Roll With It». Likevel vant Oasis sitt album «(What's the story) Morning Glory?» over albumet til Blur.

Blur 1996–2000[rediger | rediger kilde]

I 1997 slo Blur igjennom i USA med den store hitlåten «Song 2». De var veldig inspirert av det amerikanske bandet Pavement, og hadde mistet litt av musikken som de hadde startet med. Deres neste album «13» startet med Tender, en rolig ballade. Albarn hadde akkurat splittet seg fra kjæresten Justine Frischmann og mange av tekstene var inspirert av denne opplevelsen.

Under innspillingen av neste album «Think Tank» valgte Coxon å melde seg ut av bandet, for han likte ikke retningen bandet hadde valgt å ta. Etter dette albumet har medlemmene av bandet hatt flere egne prosjekter.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Albarn ble i nyttårslisten for 2016 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for fortjeneste av musikk.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Damon Albarn, biography/Damon-Albarn
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Damon Albarn, 3882
  4. ^ New Year's Honours 2016 Arkivert 14. januar 2017 hos Wayback Machine., gov.uk. Lest 31. desember 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.