Overdose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Overdose er betegnelsen på en dose av et legemiddel eller rusmiddel som fører til alvorlig forgiftning, tap av bevissthet og i verste fall død.

Enkelte personer tar overdose av legemidler eller rusmidler, ut ifra et ønske om å ta sitt eget liv. Overdose kan også skyldes utilsiktet feildosering som medfører en alvorlig forgiftning. Det finnes flere reelle eksempler på feildoseringer utført av helsepersonell, som har resultert i at pasienter har dødd.[1] Det er derfor svært viktig å være årvåken når pasienter medisineres.[2]

Behandling av overdose er i de fleste tilfeller kunstig åndedrett og/eller respiratorbehandling. I noen tilfeller vil spesielle motgifter kunne virke, som for eksempel motgiften naloxon ved heroin- eller morfinoverdose. Rundt 80 % av overdosedødsfall skyldes inntak av opioider med sprøyte. Det finnes flere enkle forebyggingstiltak mot overdose. For eksempel kan heroindoser som røykes og ikke injiseres, kraftig redusere overdosedødsfall og gi færre alvorlige helseskader.[3] Årlig dør omtrent 260 nordmenn av overdose.[4] Kun Estland har flere overdosedødsfall per innbygger.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandmo, Espen (14. oktober 2003). «Etterforsker feildosering». NRK. Besøkt 8. august 2016. 
  2. ^ Sykehuset Telemark (25. februar 2016). «Feil dosering av medisin». sthf.no. Arkivert fra originalen 22. august 2016. Besøkt 8. august 2016. 
  3. ^ Helsedirektoratet (2. oktober 2015). «Forebygging av overdose». helsenorge.no. Besøkt 8. august 2016. 
  4. ^ «Statistikk og definisjon på overdose – Helsedirektoratet». www.helsedirektoratet.no (norsk). Besøkt 10. september 2020. 
  5. ^ «AUF, SU og RU vil avkriminalisere narkotika». Bergens Tidende. NTB. 8. august 2016. Besøkt 8. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]