Hopp til innhold

Svart humor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svart komedie»)
Svart humor er preget av lek med alvor og tabuer, svartsyn og ironi. Dead end har betydning «blindvei» på norsk, men betyr bokstavelig «død slutt» eller "død ende", og her plassert ved en kirkegård i Georgia.
Svart humor i form av en paradis malt på kanten av taket på et høyhus i Barcelona.
Svart humor i en vitsetegning av amerikaneren Gaspirtz: Se og kom deg ned! Naboene glaner!

Svart humor, også kalt morbid humor og annet, er en spesiell grotesk, pessimistisk eller svartsynt form for humor og satire der emnet er alvorlig og gjerne kan gjøre folk opprørte, slik som død, krig, narkotika og lignende. Provokasjoner og lek med tabuer er ofte en viktig del av den svarte humoren, som kan betraktes som en måte å vekke dem som ser og hører, og dermed et virkemiddel for å endre holdningene i samfunnet. Svart humor er ofte preget av ironi, men også det tragikomiske.

Galgenhumor[rediger | rediger kilde]

Se egen artikkel om galgenhumor

Galgenhumor er en type svart humor som direkte angår den som vitser. Det ble opprinnelig brukt om «den dømtes følelser i eller under galgen» og betegner i videre forstand humor i en vanskelig situasjon. Galgenhumor er oftest besk, grov og grotesk.

Eksempler på svart humor[rediger | rediger kilde]

Å spøke med det alvorlige har lange historiske røtter, og i moderne populærkultur har svart humor nærmest blitt en egen undersjanger innenfor humoristiske kulturuttrykkm ikke minst i form av «svarte komedier». Det er derfor en mengde eksempler på bøker, tegneserier og filmer som er preget av slik humor. Også enkelte humorister og komikere er særlig kjent for satirisk og ironisk, grov og provoserende vitsing med alvor og tabuer i større eller mindre grad.

Bøker og tegneserier[rediger | rediger kilde]

Filmer og dramatikk[rediger | rediger kilde]

  • The League of Gentlemen

Humorister[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]