Oksalsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strukturformel til oksalsyre

Oksalsyre eller etandisyre er en sterk organisk dikarboksylsyre med strukturen (HOOC-COOH). På grunn av forbindelsen mellom to karboksylsyregrupper, så er den en av de sterkeste organiske syrene. Saltene til oksalsyre kalles oksalater.

Oksalyre finnes naturlig i mange planter, men er giftig i ren form, og bør derfor ikke inntas i store mengder.[1] Høyere konsentrasjoner av oksalsyre finnes i gjøkesyre, meldestokk, rabarbra[2] og spinat. Det er det vitenskapelige slektsnavnet på gjøkesyre, Oxalis, som er opphavet til syrens navn.[trenger referanse] Selv om oksalsyre er gifig i ren form, regnes mange planter med høye konsentrasjoner likevel som spiselige fordi det er sjelden man spiser så mye at det får en skadelig virkning.[3] Det bør likevel utvises forsiktighet siden kroppens toleranse for syren kan variere. Hos noen kan inntak føre til dannelse av nyrestein.[1]

Dødelig dose[trenger referanse] av ren oksalsyre (5-13 g) fører til alvorlige betennelser i fordøyelseskanalen med oppkast og diaré, nyreskader, krampetrekninger og død på grunn av hjertestans. Den maksimale dosen[trenger referanse] av ren oksalsyre som kan inntas er angitt til 0,3 g i form av enkeltdoser, eller maks. 1 g daglig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «oksalsyre». Store norske leksikon. Besøkt 28. juni 2021. 
  2. ^ Planteforsk og Knut Pettersen. «Tid for å kutta rabarbra». Besøkt 28. juni 2021. 
  3. ^ Lande, Britt. «oksalsyre». Store medisinske leksikon. Besøkt 28. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]