Mais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mais
Mais
Vitenskapelig(e)
navn
:
Zea mays
L, 1753
Norsk(e) navn: mais
Hører til: grasfamilien,
Poales,
blomsterplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig Mellom-Amerika
Underarter:

Mais er et ettårig kornslag som blir opptil 6 m høyt (normalt 2–3 meter). Ulikt de fleste andre arter i grasfamilien setter maisen vanligvis bare en eller to stengler. Hannblomstene sitter i toppen av planten, mens hunnblomstene vokser fram i bladhjørnene lenger ned på planten. Frøene blir dannet i kolbene i det hunnlige organet, og hunnblomstene blir etter hvert omdannet til maiskolber. Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser rundt en stokk, og ytterst har den grønne blader. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse. Mais har derfor[omstridt ] et høyt innhold av karbohydrater, men inneholder også noe mineraler og protein.

Det finnes et tusentall maissorter som dyrkes under ulike betingelser og til ulike formål.

På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget, målt i høstet mengde, etterfulgt av hvete og ris.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mais ble første gang dyrket i Mexico ca. 3 500 f.Kr., og fra ca. 1 000 f.Kr. bredte maisdyrkingen seg over det meste av det området som i dag omfatter USA, Canada, Karibia, Mellom- og Sør-Amerika. Hovedområdene for dyrkingen i dag er USA, Kina, Sør-Afrika og Øst-Europa. Også i Norge er det også noe produksjon av mais, men lite av dette går gjennom varehandelen.

I Italia brukes mais til polenta, i Mexico til tortilla. Også cornflakes og popkorn er laget av mais. Maisenna er maisstivelse.

Varianter[rediger | rediger kilde]

En variant av mais er minimais. Dette er en uutviklet mais som ikke har fått fram den treaktige stokken i midten av kolben.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.