Sumakfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sumakfamilien
Harpephyllum caffrum
Nomenklatur
Anacardiaceae
R.Br.
Populærnavn
sumakfamilien
Hører til
Sapindales,
blomsterplanter,
karplanter
Økologi
Antall arter: 600–800
Utbredelse: tropiske og tempererte strøk
Inndelt i

Sumakfamilien (Anacardiaceae) er en plantefamilie i ordenen Sapindales.

De fleste artene er busker og trær, men det er også noen forvedede klatreplanter og halvbusker. Alle inneholder harpiks som blir svart ved kontakt med luft, og som ofte dufter sterkt. Blomstene er små, regelmessige og tre- til femtallige. Frukten er som regel en steinfrukt.

Familien er utbredt i alle tropiske strøk, men det er også noen tempererte arter. Den er rikest utviklet i Sørøst-Asia. Familien omfatter 600–800 arter i ca. 80 slekter. Foreløpig deles sumakfamilien i to underfamilier, Spondioideae og Anacardioideae, men dette vil nok endre seg med ny forskning.

Mange av artene er svært nyttige. Flere har spiselige frukter og nøtter, som mango, mombinplommer, cashew og pistasj. Garvestoffer fremstilles fra flere arter sumak, harpiks fra mastikstre, terpentin fra terpentintre og lakk fra lakksumak. Hjortesumak, parykkbusk og peppertre dyrkes som prydplanter.

Omtrent en fjerdedel av slektene utskiller oljeaktige stoffer som medfører kraftige allergiske reaksjoner om man får dem på huden, for eksempel den nordamerikanske giftsumak («poison ivy»).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]