Mandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mandel
Mandeltreets frukter
Mandeltreets frukter
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prunus dulcis
(Mill.) D.A.Webb, 1967
Norsk(e) navn: mandeltre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Slekt: Prunus
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Midtøsten og Tyrkia

Mandel (flertall «mandler») er en steinfrukt av mandeltreet Prunus dulcis, som er et løvtre. Arten finnes naturlig i Iran, fra nordvestlige Saudi-Arabia nord gjennom vestre Jordan, Israel, Palestina, Libanon, vestre Syria til sørlige Tyrkia. Arten vokser også mange steder på Kanariøyene.

Mandelfrukten har en hårete ytterhinne og et hardt og uspiselig skall; det er frøet inne i skallet som er spiselig, og vanligvis kalles «mandel». Mandelen blir ofte kalt en nøtt, botanisk sett er den en steinfruktkjerne. På latin kalles frøene Semen Amygdali.

Mandler har et høyt innhold av proteiner, umettet fett og fiber. Gjennomsnittsvekten til en mandel er 1,2 gram. 100 gram tilsvarer 83 mandler.[trenger referanse] Inneholder også E-vitamin som styrker immunforsvaret, pluss magnesium som er gunstig for hjerte og blodtrykk.

Mandeltrær i blomst
Mandelblomst på Tenerife i februar
Mandler

Mandler er blant mye annet en viktig ingrediens i marsipan og kransekake. Mandelmelk kan også brukes som en erstatning for dyremelk, fordi det ikke inneholder kolesterol eller laktose og dermed kan brukes i matlaging for allergikere. I Norge er det dessuten tradisjoner for å legge en mandel i julegrøt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]