Pommes frites

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pommes frites

Pommes frites (fransk) eller chips (engelsk) er poteter som er skåret i staver og fritert. Pommes frites serveres ofte i hurtigmatrestauranter, men også på finere spisesteder. Retten stammer opprinnelig fra Belgia.

Pommes frites inneholder mettede fettsyrer, som også er den mest usunne fettsyren. Det finnes utallige versjoner av pommes frites. Den klassiske versjonen er den riflede som de fleste kjenner, av mange kan man nevne: pommes strips både tykke og tynne, pommes bistro, potetbåter, med og uten skall. Potetskiver med skall, som er ferdig fritert.

Prosessen fra potet til industrielle pommes frites er lang og omfattende. Det hele starter hos bonden som må få til å dyrke poteter som produsenten vil benytte seg av. det bilr tatt prøver både før og etter potetene er tatt i mot. Potetene skal sorteres, vaskes, skrelles, sorteres igjen og kuttes i det formatet man vil ha. Så skal de blansjeres, kanskje skylle ut sukker for å forhindre at de blir for mørke. Eller tilsettes sukker for å få riktig farge. og tilsetting av fosfat for å forhindre at de blir grå. Så skal de tørkes, før de friteres og fryses inn.

Hjemmelagde pommes frites tilberedes ved først å skjære potetene i avlange biter, deretter fritere dem til de begynner å få farge. Da tas de ut til kjøling, for deretter å friteres på ny til ønsket gyllenbrun farge er oppnådd. Det beste resultatet får en ved å benytte frityrolje av typen blanc de boeuf.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen pommes frites kommer fra fransk pommes de terre frites, som betyr «stekte poteter», og uttales omtrent påmm fritt. I USA kalles denne potetretten french fries (under krigen i Irak kalte amerikanerne denne for freedom fries), i Storbritannia oftest chips eller french fried (potatoes). Frityrstekte poteter med andre former (skiver, båter, kuler) kalles ikke pommes frites, men har gjerne egne navn som pommes noisettes (friterte poteter som er formet rundt).