Rabarbra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rabarbra
Rabarbra
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rheum rhabarbarum
L., 1753
Norsk(e) navn: rabarbra
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Caryophyllales
Familie: Slireknefamilien
Slekt: Rheum
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra nordlige og sentrale deler av Asia
En fullt utvokst rabarbraplante

Rabarbraplanten (vitenskapelig navn Rheum rhabarbarum) er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante (staude) som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten kom til Norge1700-tallet.

Den sure smaken av rabarbra skyldes hovedsakelig malonsyre (eplesyre), men stilkene inneholder også endel oksalsyre som kan gi økt risiko for nyrestein. Melk kan forhindre dette til en viss grad. Rabarbra kan også virke som avføringsmiddel.

Rabarbra kan tilberedes både som suppe og grøt, og er velsmakende som sommerrett. Avhengig av landsdelen, høstes rabarbraen vanligvis ca. frem til Sankt Hans. Etter St. Hans blir planten stadig mer trevlete når den bygger opp næring til neste sesong.[trenger referanse]

Bladene inneholder særlig mye oksalsyre og må regnes som giftige. Etter at rabarbrablader ble anbefalt brukt som grønnsak i England under første verdenskrig, ble de spist i betydelige mengder, og det skal ha kommet inn rapporter om akutte forgiftninger, og til og med dødsfall.

Utvalgte typer av rabarbra[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.