Dieffenbachia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dieffenbachia
Dieffenbachia bauseii
Dieffenbachia bauseii
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dieffenbachia
Schott, 1829
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Alismatales
Familie: myrkonglefamilien
Antall arter: ca. 51
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Amerika
Arter:
Dieffenbachia

Dieffenbachia (norsk: prikkblad) er en planteslekt i myrkonglefamilien. Planten kommer opprinnelig fra de tropiske regnskogene i Sør-Amerika der de vokser på bakken. Den tolererer derfor skygge ganske godt. Planten er mye brukt som stueplante på grunn av de store og dekorative bladene som ofte har vakre mønster av forskjellig sort, avhengig av variètet. Særlig i 1970-årene var Dieffenbachia en svært 'trendy' potteplante. Det er særlig to arter som brukes som stueplanter hos oss, den ene er Dieffenbachia maculata, som blir om lag 15-50 cm høy, og Dieffenbachia seguine, som blir større og kraftigere enn den førstnevnte, opptil et par meter høy.

Planten inneholder en svært irriterende plantesaft, som kan føre til hevelser av slimhinner i munn og svelg, og en sviende reaksjon dersom den kommer i kontakt med huden. En bør bruke hansker når man skal håndtere planten.

Planten blomstrer sjelden, men på eldre planter kommer det av og til en blomst. Blomsten minner om blomster til andre planter i familien, men er grønn og tynn. Sammenliknet med bladene er den ganske uanselig.

I likhet med Epipremnum pinnatum (Gullranke) som også tilhører myrkonglefamilien antas Dieffenbachia å ha visse luftrensende egenskaper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.