Hopp til innhold

Valnøttfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valnøttfamilien
Valnøtt (Juglans regia)
Nomenklatur
Juglandaceae
DC. ex Perleb
Populærnavn
valnøttfamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppefrøplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Grupperosider
Ordenbøkeordenen
Økologi
Antall arter: ca. 50
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Amerika og Sørøst-Asia
Inndelt i

se tekst

Valnøttfamilien (Juglandaceae) er en plantefamilie i ordenen Fagales. Den omfatter ca. 50 arter fordelt på 7–11 planteslekter.

De er trær, eller en sjelden gang busker, og kan være løvfellende, eller helt eller delvis eviggrønne. Bladene er som regel spredte og finnete. Blomstene er enkjønnede og sitter i rakler. Trærne er sambu og nesten alltid vindpollinerte. Frukten er enten en steinfruktaktig nøtt, eller en nøtt med vinger.

Familien er hovedsakelig utbredt i de tempererte og subtropiske strøkene på den nordlige halvkule, men finnes sørover til Argentina, malayarkipelet og Ny-Guinea. Én art, ekte valnøtt (Juglans regia), vokser naturlig i Sørøst-Europa og videre østover, og i Transkaukasia, nordlige Anatolia og nordlige Iran finnes vanlig vingenøtt (Pterocarya fraxinifolia). Ingen arter vokser vilt i Norge, men flere valnøttarter blir plantet i hager.

Disse trærne har stor økonomisk betydning. Nøttene til ekte valnøtt og pekan spises, og det vakre, sterke treverket til svartvalnøtt (Juglans nigra) og ekte valnøtt brukes til møbler. Trevirke fra hickory (Carya) har mange anvendelser og brukes blant annet til grillkull.

Familien er kjent fra fossiler tilbake til kritt. I paleogen var gruppen rikt utviklet også i Europa og Nord-Amerika med representanter for flere av slektene som nå bare finnes i Øst-Asia. Pollenfunn viser at Engelhardia, Platycarya og Rhoiptelea vokste på Den iberiske halvøy til og med pliocen. Carya og Pterocarya overlevde de første istidene og fantes i Europa til langt inn i pleistocen.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Rhoiptelea chiliantha har lenge vært regnet som valnøttfamiliens nærmeste slektning, men er blitt plassert i en egen familie, Rhoipteleaceae. I APG III-systemet er denne arten tatt inn i valnøttfamilien.

Utbredelsen til Engelhardioideae
Utbredelsen til Juglandoideae

Valnøttfamilien kan deles i følgende delgrupper:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]