Ananas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ananas
Nomenklatur
Ananas
Populærnavn
Ananas
Hører til
ananasfamilien,
Poales,
enfrøbladete planter
Økologi
Antall arter: ca. 16
Habitat: lavland
Utbredelse: opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika oppover til Mexico
Inndelt i

Ananas (Ananas) er en planteslekt i ananasfamilien (Bromeliaceae). Plantene stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, nord til Mexico. Navnet kommer fra karibiske indianerstammer som kalte frukten anana, som betyr «ypperlig frukt».

Historie[rediger | rediger kilde]

Ananas har vært dyrket av folk i Amerika i lang tid før europeerne ankom. Siden renessansen har den blitt brakt til forskjellige tropiske områder over hele verden. I dag er ananasdyrking vanlig i Øst-Asia og Stillehavet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ananaskart

Ananasplanten er rosettformet med stive blad. I midten utvikler blomstene seg til en slags små bær som vokser sammen til den store frukten.

Planten hører hjemme i det tropiske Amerika, det eneste stedet der den vokser vilt. Ananas trives best i 25-30 grader og den krever 1-1½ meter regn per år. En dyrket ananasplante lever i omkring tre år. Når planten er 2-3 år bærer den frukt, deretter visner den.

Frukten kan ligne en stor kongle med en stilk av blader på. Den midterste delen av frukten fjernes før den spises, i hermetisk form er kjøttet derfor enten formet som ringer eller småbiter.

Arter[rediger | rediger kilde]

Man regner med omkring 16 forskjellige arter. Den alminnelige ananasen som brukes mest til mat har det vitenskapelige navnet Ananas comosus. Noen arter er populære som stueplanter, som Ananas bracteatus. Dens rødlige frukt har en svakere smak. Den lille arten Ananas nanus kan dyrkes innendørs. Dens frukt er ikke av interesse som mat.

Ananas bracteatus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]