Hageblåbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikanske blåbær
Nomenklatur
Vaccinium corymbosum
L.
Populærnavn
hageblåbær[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenLyngordenen
FamilieLyngfamilien
SlektBærlyngslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: Terrestrisk
Utbredelse: Nord-Amerika

Hageblåbær (Vaccinium corymbosum), blir omtalt som amerikanske blåbær, eller feilaktig markedsført som blåbær i norske butikker. Det er en løvfellende busk som kan bli 4 meter høy, som ofte vokser i tette kratt. Den har mørkegrønne, blanke blader med elliptisk form som kan bli opptil 5 cm lange. Om høsten får bladene en lidenskapelig rødfarge. Blomstene er hvite, klokkeformet, og blir 10 mm lange. Bærene er mørkeblå til svarte. Denne planten trives best i skogkledde eller åpne områder med fuktige, sure jordsmonn.

Planten kalles blueberry, eller northern highbush blueberry, i Nord-Amerika, der den opprinnelig vokste i sørlige og østlige deler av kontinentet. I vill tilstand kan bærene slukes av fugler, bjørn og små pattedyr.

Hageblåbær er vanligvis den arten av blåbær som dyrkes kommersielt. De minner mye om blåbær (vaccinium myrtillus) som vokser i norsk natur, men smaken er noe mildere, de er ofte litt større, og de inneholder ikke den karakteristiske lilla fruktsaften. De er i stedet blekgrønne i fruktkjøttet.

Utenfor sitt naturlige utbredelsesområde har Vaccinium corymbosum trengt seg inn i den kanadiske provinsen Britisk Columbia og staten Washington, og er også å finne i Storbritannia, Litauen og Australia. I Norge er den utbredt sporadisk, trolig som følge av spredning på grunn av bruk av planten i hagesammenheng.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. april 2023. Besøkt 15. april 2023. 
  2. ^ Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for Vaccinium corymbosum som LO for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 15. april 2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Blåbær (vaccinium myrtillus), en beslektet lyngplante i Europa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]