Bjørnebær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørnebær
Nomenklatur
Rubus fruticosus
L., 1753
Populærnavn
bjørnebær,
trollbring,
trollbær
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieRosefamilien
SlektRubus
Økologi
Habitat: kyststrøk (Sør-Norge)
Utbredelse: Europa, Vest-Asia og Nord-Amerika

Bjørnebær sikter blant mange andre til arten (Rubus fruticosus). Navnet brukes om et 110-talls apomiktiske arter i bjørnebærslekta. Den har tornete skudd og hvite, eller rødlige blomster. Etter blomstring gir skuddene sorte eller rødlige bær (botanisk sett en hjelpefrukt) med en syrlig og søt smak. Planten er i slekt med bringebær, og dermed ikke ulik denne. Krysser man bjørnebær med bringebær og loganbær, får man boysenbær.

Planten er ikke særlig utbredt i Norge da den liker seg best i varmt og lunt klima. Den finnes for det meste sørover i kyststrøkene vest for Oslofjorden, rundt Sørlandet, til vestlandsfjordene.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bjørnebær blir brukt som de er, og som følge til blant annet iskrem, kaker og annen dessert. De blir også brukt til å lage syltetøy, marmelader, smoothie og likør.

Planten er også brukt innen folkemedisinen.[trenger referanse] Da blader og blomster blant annet inneholder garvesyre, virker den betennelseshemmende.[trenger referanse] Dermed har friske blader blitt brukt direkte på verkebyller, eksem og kreftsår. I tillegg har avkok blitt brukt til å behandle munn- og halsbetennelse ved gurgling. Avkok av blad og blomst har også blitt brukt til å stanse diaré.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]