Gulrot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulrot
Gulrot
Vitenskapelig(e)
navn
:
Daucus carota
L., 1753
Norsk(e) navn: gulrot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Apiales
Familie: Skjermplantefamilien
Slekt: Daucus
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: middelhavslandene og Lilleasia
Ulike gulrøtter
Gulrot i blomst
Daucus carota subsp. maximus

Gulrot (Daucus carota L. spp sativus (hoffm.)) er en toårig rotvekst. Den spiselige delen av planten er en pælerot som utvikles det første året. Rota er et lagringsorgan for sukker (sukrose) som planten bruker til blomsterutvikling det andre året. Blomsterstenglen blir 70–90 cm høy med en skjerm av hvite blomster.

Gulroten får den oransje fargen fra betakaroten, som blir omdannet til vitamin A i menneskekroppen. Veksten inneholder også en del andre vitaminer, foruten kalium, jern og fiber.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gulrota har flere viltvoksende slektninger og stammer trolig fra middelhavslandene og Lilleasia. I Norge er vill gulrot ikke sjelden nord til Sogn. Gulrot kan ha vært dyrka fra ca. år 1000 i arabiske land, men kom først til Europa rundt 1300-tallet, og til Norden1600-tallet. Sterkt fargede, fiolette gulrøtter ble først brukt som fargestoff. Først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje røttene som vi kjenner i dag.

Dyrking i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge dyrkes gulrot over hele landet. Produksjonen skjer i hovedsak i Vestfold, Aust-Agder og Rogaland. Larvik er Norges største grønnsakskommune mye grunnet gulrotproduksjonen i Lågendalen. I 2003 ble det produsert gulrøtter over ca. 13 000 Daa i Norge. Det norske gulrotarealet er på ca. 12 000 mål.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]