CAS-nummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

CAS-nummer (engelsk: CAS registry number) er unike, numeriske identifikasjonskoder for kjemiske forbindelser, polymerer, biologiske sekvenser, blandinger og legeringer. Chemical Abstracts Service (CAS) som er en divisjon av American Chemical Society tildeler disse kodene til hver eneste kjemikalie som har blitt beskrevet i litteraturen. CAS vedlikeholder og selger en database med disse kjemikaliene, kjent som CAS registry. Over 27 millioner forbindelser har til nå fått et CAS-nummer, og om lag 50 000 nye registreres hver uke. Intensjonen er å gjøre databasesøk enklere, siden kjemikalier ofte har forskjellige navn. De aller fleste molekyldatabaser tillater i dag søking med CAS-nummer.

Format[rediger | rediger kilde]

Et CAS-nummer deles med bindestrek i tre deler, den første delen består av opptil seks siffer, det andre av to siffer, og den tredje består av et enkelt siffer som fungerer som en sjekksum. Tallene tildeles i økende rekkefølge og har ingen iboende mening. Sjekksummen kalkuleres ved å ta det siste sifferet ganger 1, det neste sifferet ganger 2, det neste ganger 3 osv, addere alle disse og beregne en sum modulo 10. For eksempel er CAS-nummeret til vann 7732-18-5, og sjekksummen beregnes som (8×1 + 1×2 + 2×3 + 3×4 + 7×5 + 7×6) mod 10 = 105 mod 10 = 5.

Isomerer, enzymer og blandinger[rediger | rediger kilde]

Forskjellige isomerer av et molekyl får forskjellige CAS-numre: D-glukose har 50-99-7, L-glukose har 921-60-8, α-D-glucose has 26655-34-5, etc. Av og til får hele klasser av molekyler et enkelt CAS-nummer, gruppen av Alkohol dehydrogenaser har nummeret 9031-72-5. Et eksempel på en blanding med CAS-nummer er Sennepsolje (8007-40-7).

Datasøk[rediger | rediger kilde]

Når man bruker CAS-nummer til søk i databaser er det lurt å bruke numrene til nært beslektede forbindelser. For eksempel, for å søke etter informasjon om kokain (CAS 50-36-2), bør en inkludere kokain hydroklorid (CAS 53-21-4), siden det er den formen som oftest brukes.

Følgende gratis ressurser kan brukes for å finne CAS-nummeret gitt at man kjenner formel eller struktur.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata