Vannmelon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vannmelon
Vannmelon
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum. & Nakai, 1916
Citrullus vulgaris
Norsk(e) navn: vannmelon/vassmelon
Hører til: Cucurbitaceae,
Cucurbitales,
Magnoliopsida
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: over hele verden i tropiske og subtropiske områder
Vannmeloner.
Vannmelon med gult fruktkjøtt.

Vannmelon eller vassmelon er et bær som opprinnelig kommer fra Afrika. Den har som oftest rødt fruktkjøtt og svarte frø, men det finnes også typer med gult fruktkjøtt og uten steiner. Steinfri rød vannmelon er en nyere variant fremavlet i 1990-årene.

Vannmelon kommer opprinnelig fra Afrika der den fortsatt vokser vilt. Den dyrkes i dag i flere av landene rundt Middelhavet. Fruktkjøttet beskrives som sprøtt, svært saftig, mildt og litt syrlig.[1]

Hele 93 prosent av melonen består av vann, ifølge Helsenett.[2] Den typen vannmelon som hovedsakelig importeres til Norge kan veie opptil 6–8 kilo, men det finnes større typer; den søramerikanske sandia kan bli 60 cm lang og veie over 50 kg. Rekordnoteringen for vannmeloner er forøvrig oppgitt til like oppunder 159 kg,[3] for en vannmelon av typen «Carolina Cross».

Vannmeloner er kalorifattige og inneholder noe A-vitaminer.

Ifølge det indiske medisinsystemet ayurveda virker vannmelon beroligende og svært rensende på kroppen dersom den spises på tom mage om morgenen. I Asia er det uvanlig at folk spiser vannmelon samtidig med annen mat.

Næringsinnhold per 100 g[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]