Sesam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sesam
Sesam
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sesamum indicum
Norsk(e) navn: sesam
Hører til: Pedaliaceae,
Leppeblomstordenen,
Asteridae,
tofrøbladete planter
Habitat: tropiske og subtropiske strøk
Utbredelse: opprinnelse ukjent

Sesam (Sesamum indicum) er en ettårig steppegressplante med opprette, forgrenede og tetthårede stengler.

Kultivering[rediger | rediger kilde]

Planten blir dyrket mange steder i verden, hvor man bruker både blad og frø. Av frøene presses en gyllengul, søtlig og luktfri olje. Den harskner sjelden og er en god erstatning for olivenolje.

Sesamfrø[rediger | rediger kilde]

Sesamfrø kommer fra sesamplanter dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika. De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein. De selges både med og uten skall. Frøene med skall har et langt større innhold av jern og kalsium. Sesamfrø inneholder betydelig mere kalsium enn kumelk. Sesamfrø kan brukes til baking av brød og liknende bakverk, i vegetariske posteier og vegetarisk farse. De ristede frøene smaker også godt i salater.

Kulturell betydning[rediger | rediger kilde]

Kunnskapen om denne planten og dens mangesidige bruk i mat og som urteplante ga planten en mytisk rolle i oldtiden, derav trylleordene «sesam, sesam, lukk deg opp!», kjent blant annet fra det arabiske eventyret Ali Baba og de 40 røverne fra samlingen Tusen og en natt.

Denne bruken av trylleordet sesam har overlevd til vår moderne tid og er like populært å bruke som for eksempel «eureka!». Uttrykket sesam ble som kjent brukt som en døråpner i eventyret, dermed blir uttrykket ofte forbundet med muligheten for tilgang til en skatt eller en viktig løsning.

Dette gjenspeiler seg i våre dagers bruk av uttrykket som et navn på programvare eller løsninger som gir tilgang til viktige data, enten i form av databaser eller relevante informasjonsmengder. Sesam henspiller på verdien som ligger skjult bak en dør, der bare de som kjenner trylleformelen har adgang til rikdommene.

En beslektet trylleformel er «sim sala bim», som kan ha opphav i det arabiske ordet simsim som betyr sesam.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]