Søtpotet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søtpotet
Søtpotet
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ipomoea batatas
(L.) Lam.
Norsk(e) navn: søtpotet, batate
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: søtvierordenen
Familie: vindelfamilien
Tribus: Ipomoeeae
Slekt: praktvindelslekta
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Amerika

Søtpotet (Ipomoea batatas) er en rotgrønnsak som tilhører vindelfamilien. Den ligner på potet, men tilhører ikke samme familie. Søtpoteten er avlang og ofte større enn poteten, med rødrosa eller hvitt skall, og hvitt eller gult fruktkjøtt. Den tilberedes på samme måte som potet.

Ipomoea batatasL ja01.jpg

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, har en søtlig smak og er rik på blant annet A-, C- og E-vitaminer.

Utbredelse i stillehavsområdet[rediger | rediger kilde]

Da antropologer for første gang kom til Papua Ny-Guinea på 1800-tallet, oppdaget de at søtpoteter ble dyrket av folk i høylandet langt inne på øya, i noe av det mest utilgjengelige terreng som finnes på jorden.[1] Spørsmålet var hvordan planten har kommet dit fra Sør-Amerika.

Ifølge treleddmodellen har søtpotetens utbredelse fra Amerika til stillehavsområdet skjedd i tre steg, først ved polynesiernes kontakt med vestkysten av Sør-Amerika i området ved Peru og Ecuador en gang mellom år 1000 og 1100, så ved at spanske sjøfarere brakte søtpoteter fra Mellom-Amerika til Filippinene tidlig på 1500-tallet og deretter omtrent på samme tid ved portugisiske handelsmenn som spredte søtpotet fra Karibia og Mellom-Amerika til de østlige delene av Indonesia, hvorfra den har spredt seg blant annet til innlandet i Ny-Guinea.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bill Bryson: En kort historie om nesten alt, forlaget Gyldendal, Oslo 2005, ISBN 82-05-33391-2
  2. ^ Roullier, Caroline, Laure Benoit, Doyle B. McKey og Vincent Lebota: «Historical collections reveal patterns of diffusion of sweet potato in Oceania obscured by modern plant movements and recombination», Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, bd. 110, nr. 6, 2013, s. 2205–2210.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]