Membranpotensial

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aksjonspotensial)
Hopp til: navigasjon, søk

Membranpotensialet beskriver spenningsforskjellen mellom innsiden og utsiden av en cellemembran. Et aksjonspotensial oppstår når membranpotensialet utlignes (depolariseres).

Membranpotensialet[rediger | rediger kilde]

Membranpotensialet etableres ved hjelp av tre mekanismer:

  • Natrium/Kalium-pumpen (Na+/K+-pumpen)
  • Lekkasjekanaler for kaliumioner (K+)
  • Negativt ladede proteiner inne i cellen

Na+/K+-pumpen drives av adenosintrifosfat (ATP). Den pumper 3 natriumioner (Na+) ut av cellen og 2 K+ inn i cellen for hvert ATP den bruker. Dette gjør at det oppstår en konsentrasjonsforskjell for Na+ og K+ mellom innsiden og utsiden av membranen.

Lekkasjekanaler i membranen gjør denne gjennomtrengelig (permeabel) for K+. (Disse kanalene kan også slippe igjennom Na+, men bare 1/75 ganger så mye som K+). De tillater at K+ får vandre med konsentrasjonsgradienten sin ut av cellen. Denne migrasjonen begrenses imidlertid av de negativt ladede proteinene inne i cellen:

Negativt ladede proteiner inne i cellen tiltrekker seg K+ (som er positivt ladet). Denne tiltrekningskraften er imidlertid ikke så kraftig som konsentrasjonsforskjellen, og det lekker dermed ut endel K+. Ved at disse lekker ut mot den elektriske gradienten, oppstår det en negativ ladning på innsiden av membranen – cellen er polarisert. Denne polariseringen er hos mennesket på ca. -70mV.

Aksjonspotensialet[rediger | rediger kilde]

ActionPotential.png

Dette er det grunnleggende biokjemiske fenomenet som utgjør nerveimpulser. Det består i opphevelsen av det negative membranpotensialet, som skaper elektromagnetiske feltbølger, se elektromagnetiske teorier om bevissthet. Dets eksistens hviler på to strukturer i cellemembranen:

  • K+-kanaler
  • Na+-kanaler

Na+-kanalene er spenningsstyrt, og åpnes når membranpotensialet når en terskelverdi på ca. -55mV. Dette fører til en strøm av Na+ med konsentrasjonsgradienten inn i cellen, som dermed mister sin negative, indre ladning – cellen blir depolarisert.

K+-kanalene er spenningsstyrt, og åpnes når det oppstår en positiv ladning på innsiden av cellen. De er imidlertid litt trege, og det rekker å oppstå et positivt membranpotensiale før K+ strømmer ut av cellen, med sin konsentrasjongradient, og skaper en negativ repolarisering.

biokjemistubbDenne biokjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.