Hopp til innhold

Furosemid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
furosemid
Systematisk (IUPAC)-navn
Identifikatorer
CAS-nummer54-31-9
ATC-nummerC03CA01
PubChem3440, 118985385
DrugBankDB00695
ChemSpider3322
Kjemiske data
FormelC₁₂H₁₁ClN₂O₅S
Molmasse330,008 g/mol
SMILESC1=COC(=C1)CNC2=CC(=C(C=C2C(=O)O)S(=O)(=O)N)Cl
Farmakokinetiske data
Metabolismemetaboliseres nesten ikke
Halveringstid1 time
Utskilling2/3 i urinen
Terapeutiske data
VirkningsmekanismeLoop-diuretikum

Furosemid er et vanlig brukt vanndrivende legemiddel (diuretikum). Handelsnavn som produsenter har satt på medikamentet er: Lasix, Diural, Impugan, Furix og Furosemid.

Virkning[rediger | rediger kilde]

Stoffet kalles et «loop diuretikum». Det virker i nyrene der ca. 180 liter filtrat per døgn fra blodet blir filtrert i «glomerulus» og pumpet tilbake i blodet i Henles sløyfe som er kanaler som går innover i nyren og til slutt tømmes i nyrebekkenet. Furosemid hindrer gjenoppsugingen av filtrat.

Furosemid brukes vanligvis for ødemer, som er væskeansamlinger i bena, i kroppen ellers og i lungene. Det brukes også ved nyresvikt og ved hypertensjon, høyt blodtrykk.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

En vanlig bivirkning av furosemid er at mer kalium enn normalt forsvinner ut med urinen. For enkelte pasienter som bruker mye furosemid er det nødvendig å bruke tilskudd av Kalium, vanligvis i tablettform.

Andre forhold[rediger | rediger kilde]

Furosemid står på dopinglisten til WADA på grunn av mulighet for å tape vekt fort ved å redusere væskemengden i kroppen. Dette kan være ønskelig i idretter med vektklasser. Furosemid kan også brukes til å maskere annen bruk av dopingmidler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]