Fikenslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fiken)
Gå til: navigasjon, søk
Fikenslekten, fikentrær
Ficus carica
Ficus carica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ficus
L., 1753
Norsk(e) navn: fikentrær,
fiken
Hører til: morbærfamilien,
Rosales,
Rosidae
Antall arter: ca. 850
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske områder, noen arter i tempererte områder
Arter:

Fikenslekten (Ficus) er en slekt av busker og trær i Morbærfamilien, med omlag 850 arter. Flere av dem blir dyrket på grunn av sine frukter. Fruktene er dråpeformede og kan spises i sin helhet. Fikentrær har vært dyrket siden oldtiden, og fikener er av de høyest verdsatte frukter i tropene.

Arter[rediger | rediger kilde]

Slekten omfatter omlag 850 arter. Ikke alle artene bærer frukter som er spiselige for mennesker. Noen av artene er ettertraktet av andre grunner, for eksempel sitt treverk eller simpelthen som stueplanter. En av de viktigste matnyttige artene er Ficus carica. En type som er kjent fra orientalske land er morbærfiken (Ficus sycomorus). Noen arter kan oppføre seg som kvelerfiken. Banyan-trærne i det sentrale Asia er av de mer spesielle artene. Banyan (Urostigma) er en underslekt under fikentrærne, med omlag 300 arter.

Frukter og pollinering[rediger | rediger kilde]

Fiken

Noen av de ville trærne kan bære brukbare frukter. Likevel må man dyrke trær for å få en virkelig god innhøstning.

Noen av fikenartene har en meget spesiell form for pollinering. De danner to forskjellige slagsplanter. Når et frø spirer, kan det enten bli et slikt tre som frukten vokser på, eller et såkalt geitefikentre eller Caprificus-tre. De trærne som frukten vokser på danner ikke dugelige hannblomster og må bestøves av geitefikentrærne, som danner hannblomster som kan pollinere. Geitefikentrærne danner frukter som har en treaktig konsistens og er uspiselige for mennesker. Men i disse trærne holder fikenveps til og her legger de sine egg. Hunnvepsene får med seg pollen når de klekkes. De kan ikke legge egg i de dyrkede blomstene, men de kan ved en feiltagelse likevel oppsøke dem, og dermed bestøve hunnblomstene.

Man kan plassere en gren fra geitefikentreet i et dyrket tre for å fremskynde dette. Dette har vært gjort siden oldtiden, og noen steder kastet man en slik gren opp i et tre som en del av en seremoni.


Commons Commons: Category:Ficus – bilder, video eller lyd