Hopp til innhold

Brownie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brownie
OpprinnelseUSA
Introdusert19. århundre
Hovedingrediensermel
Kakao
egg
sukker
smør

Brownies.

Brownie er en amerikansk sjokoladekake, men faller også inn i kategorien «cookie» og er ofte formet som små, kvadratiske stykker. Brownie er karakterisert av sin sprø utside og saftige, karamellaktige innside. Brownie kan i tillegg til et mykt, sjokolademettet indre, også glaseres med sjokolade, både for å gi ekstra smak og for å sikre konsistensen.

Browniedagen kommer fra USAs National Brownie Day[1] og inntreffer 8. desember.

Den første brownie[rediger | rediger kilde]

Den første dokumenterte nevnelsen av brownie var i 1897 i Sears-katalogen. Brownie var opprinnelig en amerikansk bakverk som ble populær også i utlandet. Den ble introdusert i USA på slutten av 1800-tallet og popularisert i både USA og Canada i løpet av første halvdel av 1900-tallet.

Desserten lages i en lav, kvadratisk bakeform som gjør det enkelt å dele opp den ferdige retten i stykker med riktig størrelse og form. Brownie er også å finne som dessert på restauranter og som tilbehør til drikkene på kaffebarer. I dag har de aller fleste matvarebutikker «ferdigbrownies» i pose, hvor ferdigblandet pulver bare tilsettes vann (eventuelt egg og smør).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NATIONAL BROWNIE DAY – December 8». National Day Calendar (engelsk). 12. juni 2014. Besøkt 30. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

KokebokaWikibøker: Brownie – oppskrift