Hedda Hopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedda Hopper
Født2. mai 1885[1]Rediger på Wikidata
Hollidaysburg
Død1. feb. 1966[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Hollywood (USA)[2]
BeskjeftigelseJournalist, teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, radiovert, filmkritiker, skribent Rediger på Wikidata
EktefelleDeWolf Hopper (19131922)
BarnWilliam Hopper
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtPennsylvania
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1908
IMDbIMDb

Hedda Hopper (født 2. mai 1885 i Hollidaysburg i Blair County i Pennsylvania, død 1. februar 1966 i Hollywood i California) var en amerikansk skuespiller, forfatter og skribent.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hedda Hopper, som opprinnelig het Elda Furry, var datter av Margaret (født Miller, 1856–1941) og David Furry som var slakter. D evar begge medlemmer av trossamfunnet German Baptist Brethren. Familien var av Pennsylvania Dutch (tysk) bakgrunn.[3] Familien flyttet til Altoona da Elda var tre år gammel.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun reiste til New York City og begynte sin skuespillerkarriere på Broadway. Hennes første oppsetninger på Broadway var ikke særlig populære.[trenger referanse] Hopper begynte som skuespiller i stumfilmer i 1915. Hennes filmdebut kom i 1916 da hun spilte mot William Farnum. Hun dukket opp i mer enn 120 filmer i de følgende 23 årene.[trenger referanse] Hopper grunnla en sladrespalte kalt "Hedda Hopper's Hollywood" som ble trykt for første gang i Los Angeles Times den 14. februar 1938.

Hopper oppnådde kontrovers ved å navngi mistenkte eller påståtte kommunister under og etter den andre verdenskrig.[trenger referanse] Hennes hyppige angrep mot Charlie Chaplin i 1940-årene for hans venstreorienterte politikk og kjærlighetsliv kan ha bidratt til at han ble nektet å komme inn i USA i 1952.[trenger referanse] Hopper spredte gjentatte ganger rykter om skuespillere som muligens var homofile og om utenomekteskapelige forhold mellom kjente skuespillere.[trenger referanse] Dette førte til at hun ble saksøkt for injurier.[trenger referanse]

Hopper debuterte som vert for sitt eget radioprogram, The Hedda Hopper Show, den 6. november 1939. Programmet gikk frem til 28. juni 1947. Hennes selvbiografi, From Under My Hat (1952) ble etterfulgt av The Whole Truth and Nothing But i 1962. Hopper var aktiv som forfatter og spaltist frem til sin død og hun skrev blant annet for Chicago Tribune Syndicate.

Den 8. mai 1913, giftet hun seg i New Jersey og ble skilt i 1922. Hun fikk sønnen William Hopper, som også var skuespiller.

Hopper døde av lungebetennelse i en alder av 80 år i Hollywood.[trenger referanse] Hun ble gravlagt ved Rose Hill Cemetery i Altoona i Pennsylvania. For sine mange bidrag til den amerikanske filmindustrien har Hopper blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame som ligger ved 6313 ½ Hollywood Boulevard i Hollywood. Skuespiller Jane Alexander fikk en Emmy Award-nominasjon for å portrettere Hopper i TV-filmen Malice in Wonderland i 1985.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «The Pennsylvania Dutchman». 1953. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]