Martha Marcy May Marlene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martha Marcy May Marlene
Generell informasjon
GenreThriller, dramafilm,[1] mysteriefilm
Utgivelsesår2011
NasjonalitetUSA
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSean Durkin[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusSean Durkin Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Antonio Campos
FotoJody Lee Lipes Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeElizabeth Olsen,[2] John Hawkes,[3] Sarah Paulson,[3] Hugh Dancy,[3] Brady Corbet,[5] Adam Thompson, Christopher Abbott,[5] Maria Dizzia,[5] Julia Garner, Louisa Krause Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapThis is that corporation Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Fox Searchlight Pictures
Netflix
Disney+
Premiere(r)2011
12. april 2012 (Tyskland)[6]
UtmerkelserSundance U.S. Directing Award: Dramatic (2011) (deles ut av: Sundance Institute)[7]
Eksterne lenker

Martha Marcy May Marlene er en amerikansk psykologisk thriller fra 2011 regissert av Sean Durkin, som også skrev manus. Hovedrollene spilles av Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson og Hugh Dancy.

Handling[rediger | rediger kilde]

En 22 år gammel kvinne ved navn Martha har levd som medlem av en kult i Catskill-fjellene i Appalachene de siste to årene, hvor hun ble utsatt for overgrep. Kult-patriarken Patrick har gitt henne navnet Marcy May. Men etter hvert bestemmer hun seg for å flykte, og rømmer inn i skogen. Hun kommer snart frem til en nærliggende by. Ved en restaurant blir hun konfrontert av Watts, et annet kult-medlem, som prøver å overtale henne til å komme tilbake.

Men når hun nekter, lar Watts henne reise sin vei. Martha ringer søsteren sin, Lucy, som henter henne og tar henne med til feriehuset sitt ved innsjøen i Connecticut som hun deler med ektemannen sin - en vellykket og velstående arkitekt ved navn Ted. Men når hun bor hos Lucy og Ted i huset ved innsjøen, begynner Martha å vise merkelig oppførsel, blant annet ved å sove hele tiden, ikke spise, og krangle med søsteren og svogeren om hvordan hun burde leve.

Spesielt krangler de over behovet for karriere og eiendeler. Lucy avslører at hun og Ted også prøver å få deres eget barn. Men en natt klatrer Martha i seng sammen med Ted og Lucy mens de har sex, noe som gjør Ted sint. Martha prøver deretter å kontakte kulten fordi hun savner dem. Men hun legger på når kult-matriark Katie svarer med kodenavnet "Marlene Lewis" og oppdager at Martha er på telefonen, noe som skremmer henne. I tilbakeblikk husker Martha en rekke urovekkende hendelser som førte til at hun flyktet fra kulten.

Martha ble medlem gjennom venninnen Zoe. Hun virker i utgangspunktet mottakelig og snill, men noe forsiktig, overfor Patrick, Katie og Zoe. Men hun ender opp med å bli dopet ned av Katie, og brutalt voldtatt av Patrick i et innvielsesrenselsesritual (som Martha senere tilrettelegger for et annet innkommende kvinnelig medlem, som heter Sarah). Senere sees kult-medlemmene svømme naken i en innsjø, hvor Patrick svømmer mot Martha og kjærtegner henne. En annen scene viser Martha klatre opp i Patricks seng og hun desperat ønsker kjærligheten hans. Men neste morgen våkner Martha av at Patrick har sex med henne. Patrick forsøker stadig å impregnere Martha for å spre sine egne egner. Så han voldtar henne, og forteller Martha om planene hans om å å få barn. Martha prøver å motstå dette hver gang, men Patrick underkuer Martha henne, og informerer henne om at hun ikke har noe valg.

Martha begynte senere å delta på innbrudd sammen med de andre kult-medlemmene, inkludert et innbrudd hvor de myrdet en huseier som oppdaget dem under innbruddet. Etter å ha vært vitne til dette mordet, opplevde Martha et mentalt sammenbrudd, før Patrick med makt underkuer og spotter henne igjen for å ha unnlatt å følge kultens idealer. Lucy og Ted arrangerer senere en fest, og inviterer mange venner fra byen. Martha er synlig nervøs under sammenkomsten, og hun opplever en psykotisk episode når hun feil-identifiserer en bartender som et annet kult-medlem - så hun trenger å bli bedøvet. Ted forsøker å overbevise Lucy om å sende Martha til et psykiatrisk sykehus, men Lucy avviser denne idéen.

Senere samme natt har Martha et mareritt om å bli seksuelt misbrukt av Patrick og får et nytt panikkanfall. Ted forsøker å roe henne ned, men Martha - som tror han er Patrick - sparker ham ned trappen. Lucy truer med å sende Martha til et psykiatrisk sykehus, men Martha svarer sint med at Lucy kommer til å bli en forferdelig mor. Dagen etter forsoner Lucy og Martha seg litt, og Martha går på en svømmetur. Men hun oppdager en mann som ser på henne, på den andre siden av innsjøen så hun forlater vannet. Når Martha forlater huset sammen med Lucy og Ted, ser hun fra baksetet på bilen, at en annen bil begynner å følge etter dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Elizabeth Olsen som Martha / Marcy May / Marlene Lewis
  • John Hawkes som Patrick
  • Sarah Paulson som Lucy
  • Hugh Dancy som Ted
  • Brady Corbet som Watts
  • Christopher Abbott som Max
  • Michael Chmiel som Scruffy man
  • Maria Dizzia som Katie
  • Julia Garner som Sarah
  • Louisa Krause som Zoe
  • Adam David Thompson som en bartender

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1441326/; besøksdato: 8. april 2016.
  2. ^ a b http://www.the-numbers.com/movie/Martha-Marcy-May-Marlene; besøksdato: 8. april 2016.
  3. ^ a b c d http://www.bbfc.co.uk/releases/martha-marcy-may-marlene-film; besøksdato: 8. april 2016.
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film526634.html; besøksdato: 8. april 2016.
  5. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt1441326/fullcredits; besøksdato: 8. april 2016.
  6. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 20. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Sundance Institute Digital Archive, verkets språk engelsk, history.sundance.org, besøkt 8. februar 2024[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata